Vesti

Obuka za praćenje suđenja za ratne zločine(28-29.08.2014)U organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji i uz podršku Evropske unije, predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Beogradskog centra za ljudska prava i Komiteta pravnika za ljudska prava pohađaju seminare koje imaju za cilj da se postigne najviši stepen stručnosti u praćenju i izveštavanju sa suđenja za ratne zločine pred Posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Uvodni seminar, održan 28-29. avgusta 2014. vodio je jedan od najiskusnijih sudija Haškog tribunala specijalizovan za oblast međunarodnog krivičnog prava, prof. dr Fausto Pocar. On je prisutne uveo u pojmove individualne i komandne odgovornosti za ratne zločine, kroz analize slučajeva koji su pokrenuti od strane tužilaštva za ratne zločine.

Razumevanje pojmova predstavlja jedan od ključnih elemenata u praćenju suđenja s obzirom da predstavlja preduslov analize rada svih aktera krivičnog postupka, a naročito za razdvajanje analize rada tužilaštva i sudske vlasti. Takođe, nevladine organizacije kroz ovaj proces mogu spoznati neophodne pravne odredbe koje moraju biti ugrađene u nacionalne pravne sisteme, kako bi srpsko pravosuđe mopglo nastaviti rad na procesuiranju ratnih zločina koji će uskoro biti prekinut od strane Haškog tribunala.
Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019