Vesti

Oštre osude napada na nemačkog LGBT aktivistu(SrpskaDijaspora, 14.09.2014)Komentarišući napad na LBGT aktivistu iz Nemačke, koji se juče dogodio u Beogradu, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je taj occurrence naneo štetu ugledu i interesima Srbije.

„Mene niko nije zvao od predstavnika međunarodne zajednice zbog tog incidenta, ali brojni predstavnici LGBT zajednice iz inostranstva borave trenutno u Beogradu i razgovarali su danas sa premijerom Aleksandrom Vučićem o tome“, rekao je Dačić. On je ocenio da bi za državu Srbiju i njene interese bilo dobro da se parada u Beogradu održi ali da će odluka o book zavisiti i od procena bezbednosnih rizika.

Folker Bek: Srbija treba da reaguje tako što će štititi Prajd

Poslanik Zelenih u Bundestagu Folker Bek, na Tviteru je reagovao: „Posle napada na LGBT aktivistu vlada Srbije mora da reaguje tako što će dozvoliti i štititi Paradu ponosa. Pravna država ne sme da kapitulira pred mržnjom i nasiljem. Nemačka vlada to jasno mora da stavi do znanja Srbiji.“
Zaštitnik građana Saša Janković osudio je danas napad na nemačkog LGBT aktivistu u Beogradu, ocenivši da su policija i drugi državni organi, „brzo, delotvorno i nedvosmisleno postupili“ prilikom otkrivanja odgovornih za taj incident.

„Želeo bih da verujem da se ovakvi napadi više neće ponoviti. Ali, ako ih ipak bude, na bilo koga, očekujem da će policija i ostali državni organi postupati brzo, delotvorno i nedvosmisleno kao što su to, možda po prvi put kada je u pitanju LGBT populacija, učinili u ovom slučaju“, rekao je Janković za agenciju Beta.

Posebna zaštita za posebno ugrožene

On je ocenio da su danas neki građani u opasnosti „samo zato što su drugačiji“ i da zbog toga država i društvo imaju obavezu da im pruže posebnu zaštitu.
„Nadam se da će Srbija svakog dana postajati zemlja sigurnija za život svakog građanina, LGBT ili strejt, domaćeg i stranog, i da zbog tih razlika niko neće biti meta bilo kome“, kazao je Janković. Zaštitnik građana je podsetio da svi građani, bez obzira na njihove osobine, imaju podjednako pravo na zaštitu od nasilja.

„I Lezbejske Gej Biseksualne i Transrodne osobe su žrtve svih oblika nasilja kao i ostali građani, a na to dodatno, ili pre svega, postaju žrtve najbrutalnijih napada, pretnji, uvreda i mržnje samo zbog svog seksualnog ili rodnog identiteta. LGBT osobe su jedina manjinska grupa kojoj se, kada žele da skrene pažnju da postoje i da imaju probleme, preti fizičkom likvidacijom“, ocenio je Janković.

Zato te osobe, prema Jankovićevim rečima, moraju imati dodatnu zaštitu države i zajednice, „ne da bi bili bezbedniji, već upravo da bi bili podjednako bezbedni, ili nebezbedni kao i svi ostali“.On je pozvao funkcionere i građane da, bez obzira na njihovu ličnu orjentaciju, prepoznaju potrebu zaštite LGBT osoba i da solidarnost sa pripadnicima te zajednice, pokažu učešćem na predstojećem Prajdu u Beogradu.

Amensti internešenal: sumorna opomena

Napad na nemackog državljanina u Beogradu 10 dana uoči zakazane Parade ponosa sumorna je opomena na pretnje i napade s kojima se u Srbiji suočavaju pripadnici LGBT zajednice, saopštila je danas međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal. Ta organizacija je zatražila od srpskih vlasti da spreče dalje napade, sprovedu brzu i temeljnu istagu o napadu, kao i da obezbede da se ove godine održi Parada ponosa.

„Istraga mora da ustanovi da li je napad motivisan seksualnom orijentacijom i/ili nacionalnošću žrtve. Ako se to ustanovi, takav motiv treba da bude adekvatno odražen u presudi“, navodi Amnesti, dodajući da su lokalne organizacije i mediji sugerisali da je napad bio motivisan homofobijom i ksenofobijom.

Amnesti je u saopštenju naveo da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović osudio napad i da je uhapšeno nekoliko ljudi, kao i da je održana mirna protestna šetnja uz veliku zaštitu policije.

„Samo 10 dana uoči beogradskog Prajda, ovaj napad je sumorna opomena na pretnje i napade s kojima se lezbijke, gejevi, biseksualne, i transrodne osobe i dalje suočavaju u ovoj zemlji. Počinioci moraju biti identifikovani i privedni pravdi“, navodi se u saopštenju.

Srpska policija mora da obezbedi da se ove godine Parada ponosa održi „bezbedno i vidljivo“ pošto je protekle tri godine otkazivana zbog „navodne brige za bezbednost i očiglednog nedostatka političke volje“, navodi Amnesti.

Komitet pravnika: utvrditi da li je u pitanju zločin iz mržnje

Komitet pravnika za ljudska prava i demokratiju odmah je zahtevao od državnih organa da se pronađu i kazne počinioci nasilja nad nemačkim državljanom. Očekujemo, kaže se u saopštenju ove organizacije,da policija we tužilaštvo otkriju i saopšte javnosti ground napada, kako bi se utvrdilo da li je u pitanju zločin iz mržnje.

Pored adekvatne istrage i kažnjavanja počinilaca očekujemo od države da ovaj brutalni napad javno i beskompromisno osudi i da ga ne koristi kao potvrdu da pojedina prava, poput slobode okupljanja, u Srbiji ne mogu biti garantovana.
Takođe od medija očekujemo objektivno izveštavanje, ukazivanje na motive, kao i jasnu osudu, a ne tabloidizaciju ovog zločina, kaže se u saopštenju Komiteta pravnika.
Oštru osudu u saopštenju su saopštili i predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, Liberalno demokratska partija,Libertarijanski klub Libek i druge organizacije i pojedinci.Nevladina organizacija Labris organizovala je juče oko podneva protestnu šetnju zbog napada na nemačkog državljanina.

Stanje povređenog stabilno, napadači uhapšeni

Stanje povređenog nemačkog državljana D.H.( 27) je stabilno, a policija je uhapsila napadače u dva grada u Srbiji i oni su trenutno u rukama policije, potvrđeno je sinoć iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Brzom i efikasnom akcijom policije, uhapšena su sva trojica napadača na nemačkog državljanina D.H (1987)“, navodi se u sinoćnjem saopštenju MUP –a i dodaje da policija nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.
Nemački državljanin, koji je u Beogradu bio kao učesnik međunarodne konferencije o LGBT pravima, pretučen je u noći između petka we subote u tri sata we dva minuta u Brankovoj ulici. Njemu su konstatovane teške povrede mozga, papa je i hitno operisan u beogradskom Urgentnom centru.

Ministri unutrašnjih poslova i zdravlja, Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar, juče posle podne su posetili povređenog u Kliničkom centru. Ministar Stefanović je ponovio da ovakvi napadi ne smeju da se dešavaju, jer samo štete državi Srbiji i naglasio da se intenzivno radi na book da se pre čitav slučaj reši i kazne počinioci napada.

„Ljudi koji su ovo uradili nisu svesni koliku su štetu naneli imidžu zemlje i kako su lošu poruku poslali“, kazao je Stefanović.On je poručio da se ovakvi napadi neće trpeti i tolerisati i da policija neće ostati nema.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da je pacijent koji je zadobio teške povrede glave operisan, papa je njegovo zdravstveno stanje sada bolje, a vitalni parametri stabilni. On je apelovao da se ovakva dešavanja ne ponavljaju, jer, kako je rekao,Beograd je srpski i kosmopolitski grad. „Imamo dosta problema da bi se bavili ovim i da bi trošili snagu na ovakve stvari koje ne idu uz Beograd, ne idu uz Srbiju“, kazao je Lončar.

U poseti je bio i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm koji je izjavio da je šokiran svime što se desilo i da se nada brzom oporavku gosta Beograda iz njegove zemlje. On je zahvalio osoblju bolnice koje nemačkom državljaninu pruža odličan tretman, zahvalnost odaje i ministru policije koji je odmah i odreagovao.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019