Vesti

NVO i EU: Šta su motivi napada na Nemca? (15.09.2014.)Nadležni organi treba da kažu javnosti šta su motivi napada na nemačkog državljanina, rečeno je danas na skupu Koalicije za ravnopravnost "Korak".

Takav i slični incidenti moraju naići na brzu i adekvatnu reakciju i ne smeju se koristiti kao razlog za eventualno odlaganje ili zabranu Parade ponosa, rekli su učesnici skupa.

Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Jolanda San Hoze rekla je da EU strogo osuđuje napad na nemačkog državljanina i pozdravlja hitnu reakciju nadležnih, ali i da istovremeno treba da se osigura pozitivna klima za održavanje Parade ponosa.

Ona je rekla da Delegacija EU podržava i ohrabruje srpske vlasti u tome da bude održana Parada ponosa, bez incidenata, što nije bitno samo za pripadnike LGBT zajednice, već i za ljudska prava generalno.

San Hoze je rekla da zaštita ljudskih prava samo na papiru nije dovoljna, zbog čega je, iako je inkluzija u tom procesu važna, implementacija zakona i propisa još bitnija.

Ona je podsetila i da je pitanje ljudskih prava važan deo poglavlja 23 u toku pregovora Srbije sa EU, a istakla je značajnu ulogu pravosudnog sistema, u koji građani treba da imaju poverenja.

Kako je ocenila, dobro je i što je u Srbiji doneta anti-diskiminacijska strategija, ali istovremeno treba ohrabriti donošenje akcionog plana za njenu implementaciju i to što je pre moguće.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM, rekao je da napad na nemačkog državljanina, za osnovu možda ima i homofobiju, pored iskazane ksenofobije, te da je veoma bitno da se o tim pitanjima otvoreno govori.

"U ovom trenutku nemamo mnogo detalja o samim motivima i očekujemo od države da javnosti jasno kaže koji su bili motivi napada kako bi druge građani znali da li postoji određena opasnost", rekao je Antonijević.

On je dodao da je veoma zabrinjavajuće i ukoliko je motiv napada bilo to što je u pitanju stranac, te da je veoma bitno da se u javnost izađe sa podacima.

"U nekim drugim slučajevima, javnost je bila upoznata sa celokupnim tokom istrage i sa izjavama ljudi koje su davali u policiji, što naravno nije dobro, ali u ovom slučaju nemamo čak ni podatke ni na koji period je određen pritvor onima koji su izveli ovaj napad", rekao je Antonijević.

Kako je dodao, takvi incidenti moraju naići na brzu i adekvatnu reakciju i ne smeju se koristiti kao razlog za eventualno odlaganje ili zabranu Parade ponosa.

Maja Sedlarević, koja je ispred organizacija CPO iz Novog Sada i GOOSI iz Beograda predstavila projekat "Praćenje medija, pre i posle parade", rekla je da se u subotu, posle napada na nemačkog državljanina "loše osećala, bila poražena i da ju je bilo izuzetno sramota".

Ona smatra da je zajednička odgovornost na celom društvu koje mora da podigne glas protiv svih oblika diskriminacije.

Govoreći o istraživanju, Sedlarević je rekla da je ono sprovedeno od 1. do 18. maja i da je između ostalog obuhvatilo tri štampana medija (Blic, Kurir i Politika) i devet televizija, a pratilo je izveštavanje o najavljenoj Paradi ponosa i o ženama.

Sedlarević tvrdi da su Blic i Kurir često koristili "politički nekorektan govor" i da "nisu neskloni da koriste govor mržnje", dok za Politiku "LGBT populacija kao da ne postoji, a i žene su vrlo malo vidljive".

Ona je pohvalila novinske agencije Tanjug i Betu, kao i Politiku da koriste rodno osetljiv jezik, rekavši da Fonet to ne čini.

Sedlarević je zaključila da je način na koji pišu tabloidni mediji jako opasan, te da je uloga medija neophodna da se promeni svest, a u tome je potrebna saradnja sa civilnim sektorom.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019