Vesti

Janković i Šabić na javnoj debati u Vranju(Vranje.rs, 01.10.2014)



U velikoj sali Skupštine grada, održana je Javna debata pod nazivom „Ključni nalazi godišnjih izveštaja Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti iz ugla lokalne zajednice - Vranje “. U ime rukovodstva Grada, prisutnima se obratio gradonačelnik Zoran Antić koji je rekao da je Vranje otvorena sredina ističući da postoje svi mehanizmi komunikacije Gradske uprave i lokalne zajednice.

Zaštitnik građana Saša Janković je govorio o stanju ljudskih prava u Srbiji, napominjući da postoje kvalitetni ljudi, ali da šira zajednica ipak ne prepoznaje javni sektor kao dovoljno pravičan. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je rekao da je cilj ovakvih debata da se saslušaju građani u gradovima Srbije van Beograda i njihovi problemi u oblasti zaštite ljudskih prava.

On je dodao da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dao rezultat, ali je zaštita privatnosti uočena kao ozbiljan problem. O stepenu ostvarivanja osnovnih prava i problemima iz ugla pravosuđa, govorila je Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije. U nastavku debate, o iskustvima udruženja građana govorili su i Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Yukom), Gordana Ristić iz vranjskog „Generatora“ i Danko Nikolić iz „Zaječarske inicijative“. O saradnji javnog sektora, građana i Gradske uprave govorila je i Maja Mitić, Zaštitnica građana Vranja, ističući da je ona dosta bolja u odnosu na prethodni period, ali, prema njenim rečima, i dalje postoje određeni problemi oko izvršavanja pojedinih administrativnih odluka.

Cilj debate, koja će biti organizovana u još četiri grada u Srbiji, bio je da se širem krugu organa, organizacija i pojedinaca u lokalnim zajednicama omogući da iznesu svoje stavove o ključnim nalazima godišnjih izveštaja dva nezavisna organa za zaštitu ljudskih prava. Organizaciju javne debate podržala je Fondacija za otvoreno društvo.

Izvor



















Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019