Vesti

Neophodna hitna normalizacija stanja u pravosuđu(17.10.2014)Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) izražava ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da mesec dana nakon početka štrajka advokata Ministarstvo pravde nije uspelo da nađe rešenje kako bi se otklonila nemerljiva šteta naneta našem društvu i ostvario pristup pravdi za sve građane. Posebno uznemiravaju nedavna saopštenja Ministarstva koja dovode do zabune kod građana u pogledu prekida štrajka advokata, ispunjavanja njihovih zahteva i normalizacije stanja u pravosuđu Srbije.

YUCOM podržava zahteve advokatskih komora koji se odnose na preispitivanje ustavnosti odredbi više zakona koji regulišu materiju javnog beležnistva i izražava nadu da će Ustavni sud Srbije u što kraćem roku doneti odluku o ustavnosti ovih rešenja. Komitet pravnika za ljudska prava ukazuje i na otežani položaja građana i pravnu nesigurnost koja je nastala ishitrenim početkom rada javnih beležnika bez razvijanja adekvatnog i funkcionalnog sistema javnog beležništva, kao i odgovarajućih infrastrukturnih i tehničkih rešenja koji bi omogućili njihov nesmetan rad i odvijanje pravnog prometa.
YUCOM istovremeno, uz punu podrsku zahtevima advokatskih komora, poziva advokatske komore da ne preduzimaju mere protiv svojih članova koji ne žele da učestvuju u štrajku s obzirom da su sloboda preduzetništva i pravo na rad garantovani Ustavom Republike Srbije, uključujući i pravo da se u štrajku ne učestvuje.

Konkretni problemi u funkcionisanju pravosuđa, poput velikog broja nerešenih predmeta, po kojima se naše pravosuđe izdvaja, zastarelosti, kao i pritvorskih predmeta, koji su sada blokirani štrajkom, upućuju na to da Ministarstvo hitno razreši sva pitanja.

SaopštenjeLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019