Vesti

Norveški princ otvorio Kuću ljudskih prava i demokratije(tanjug, 06.11.2014)BEOGRAD - Kuća ljudskih prava i demokratije, čiji je cilj da se kroz saradnju domaćih i međunarodnih organizacija civilnog društva i institucija sveobuhvatnije deluje u oblasti ljudskih prava i time doprinese demokratizaciji društva, otvorena je danas u Beogradu.

Kuću, koja je počela sa radom zahvaljujući prostoru koji joj je obezbedio grad Beograd i podršci za rekonstrukciju koju je pružila norveška vlada, svečano je danas otvorio prestolonaslednik Kraljevine Norveške, princ Hokon Magnus.

Norveški ambasador u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag rekao je da je prva Kuća ljudskih prava i demokratije otvorena u Oslu 1989. godine, a od tada su takve kuće otvorene i u Moskvi, Istanbulu, Sarajevu, Zagrebu i drugim gradovima.
"Od 2011. godine je i Beograd na mapi kuća ljudskih prava i demokratije", istakao je on, podsetivši da je Ambasada Norveške pomogla rekonstrukciju prostora koji je u te svrhe grad Beograd ustupio organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

"Nadamo se da će građani Srbije ovde naći informacije i zaštitu ljudskih prva", rekao je Kamsvag.

Zaštita ljudskih prava podrazumeva i zaštitu prava na slobodu izražavanja, zaštitu prava žena, dece, manjina, sve u cilju individualnog prosperiteta i sreće, zaključio je on.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da naše političke elite misle da su dovoljne za demokratiju i da je uloga organizacija za ljudska prava da budu asistenti.
"Naša uloga, kao nekoga ko predstavlja ljudska prava, jeste da građanima pokažemo da politička prava ne znače gubitak socijalnih prava i da demokratija znači ne samo pravo političkog izbora već i socijalnu sigurnost. Ukoliko to ne uspemo da uradimo, nasa uloga će biti pod znakom pitanja", rekao je Janković.

Ukazujući da se politička prava ne sastoje samo u političkom pluralizmu, slobodi političkog organizovanja i izborima na kojima nema krađe, on je istakao da su pođednako konstitutivni i neumitno poštovanje ljudskih prava i vladavine prava.
"Istovremeno, naši građani su izgubili socijalnu sigurnost i danas se mnogi pitaju da li je bilo nužno i da li je to demokratija biti u situaciji da biraš između više političkih opcija, ali ne biti u situaciji da se zaposliš, da tvoja deca idu bez problema u školu, da se lečiš kada si bolestan. Naši građani se pitaju da li je to izbor", rekao je Janković.

On je čestitao Norveškoj što je prepoznala potrebu da podrži civilno društvo u Srbji, ocenjujući da je privilegovan narod koji za prijatelja ima norveški narod.

Janković je čestitao i organizacijama civilnog društva što su osnažile kuću, ali i građanima Srbije što su dobili "čvršće uporište u zaštiti svojih prava, a uporište im treba".

Osnivač i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da je Norveška jedan od najvećih donatora sektora civilnog društva u Srbiji.

Ukazavši na značaj kontinuirane podrške Norveške borcima za ljudska prava u našoj zemlji, ona je istakla da je ta podrška još značajnija s obzirom na put Srbije ka EU, čiji je bitan deo poštovanje ljudskih prava.

Prema njenim rečima, organizacije koje su ušle u sastav Kuće ljudskih prava i demokratije decenijama su promovisale ljudska prava u veoma teškim okolnostima.
"Ljudska prava su tema od koje se ne odustaje", naglasila je ona i poručila da će Kuća biti otvorena za sve građane, naročito mlade, kao i da će svim zainteresovanim posetiocima biti na raspolaganju i biblioteka.
"Očekujemo da ovo bude mesto istinskog dijaloga koji je toliko potreban našem društvu", zaključila je Biserko.

Kuća postoji od novembra 2011, a osnivači su Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku, a njen rad je organizovan oko tri ključne oblasti - ljudskih prava, tranzicione pravde i vladavine prava.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019