Vesti

Otvorena Kuća ljudskih prava(RTV, 06.11.2014)BEOGRAD - Norveški princ Hokon Magnus otvorio je danas renovirani prostor Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu. ...
Kuća u ulici Kneza Miloša postoji od novembra 2011. godine, i okuplja pet organizacija civilnog društva: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kazala je na otvaranju Kuće da su te organizacije pružale podršku ljudskim pravima i u "jako teškim vremenima" kada su ove organizacije bile osporavane.

"Ljudska prava su tema od koje se ne odustaje. Sloboda se mora stalno osvajati. Očekujemo da će Kuća biti mesto istinskog dijaloga koji je neophodan našem društvu. Cilj je promovisanje društvene atmosfere i usvajanje političke kulture koja neguje pluralizam i jednakost", kazala je Biserko.

Zaštitnik građana Saša Janković kazao je da je cilj organizacija za podršku ljudskim pravima da ojačaju i zaštite položaj civilnog društva i da pokažu da demokratija znači i socijalnu stabilnost i sigurnost, jer se mnogi građani pitaju da li demokratija znači izbor između pluralizma i socijalne sigurnosti.

"Uloga nas koji predstavljamo ljudska prava je da građanima pokažemo da politička prava ne znače i gubitak socijalnih prava i da demokratija znači ne samo pravo političkog izbora već i socijalnu sigurnost", kazao je Janković.

Janković je novinarima kazao da smatra da je Srbija na dobrom putu i da želi da veruje da "građani Srbije osete ono što do sada nisu, a to je da ljudska prava donose svaku vrstu sigurnosti pa i socijalnu sigurnost".

Kraljevina Norveška pomogla je rekonstrukciju prostora u kome je smeštena Kuća ljudskih prava. Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag podsetio je da je prva Kuća za ljudska prava otvorena 1999. u Oslu, a da je Srbija na mapi Kuća od 2011. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i norveški prestolonaslednik Hokon Magnus, konstatovali su danas da Srbiju i Norvešku vezuje tradicionalno prijateljstvo i dobri bilateralni odnosi. Dačić je prilikom susreta sa Magnusom rekao da Norveškoj dugujemo ogromnu zahvalnost.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019