Vesti

Jukom: Raditi na suzbijanju nasilja(B92, 13.11.2014)Beograd -- Jukom najoštrije osuđuje nasilničko ponašanje S.Đ, angažovanog na brojanju putnika prema starijem sugrađaninu koji je pokušao da uđe u tramvaj u Beogradu.

U saopštenju Komitet pravnika za ljudska prava je naveo da česte scene nasilničkog ponašanja na ulicama Beograda, u javnom prevozu i na sličnim mestima iznova podsećaju da je potrebno još mnogo raditi na suzbijanju i sprečavanju nasilja u našem društvu.

Jukom je pohvalio brzu reakciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su odmah juče uhapsili S.Đ, ali da odgovor na novi
slučaj nasilničkog ponašanja ne sme stati na tome.

"Potrebno je u efikasnom postupku koji ispunjava garancije pravičnog suđenja utvrditi odgovornost S.Đ. i odmeriti pravičnu kaznu za postupanje koje smo videli na snimku objavljenom u sredstvima javnog informisanja", naveo je Jukom.

Ta nevladina organizacija istakla je da je JKP Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" dužno da utvrdi odgovornost vozača tramvaja u kom se dogodio incident.

"Kako se može videti na snimku objavljenom u sredstvima javnog informisanja, vozač tramvaja je u jednom trenutku pokušao da krene kako bi sprečio ulazak žrtve napada u tramvaj. Ovo je moglo dovesti do fatalnih posledica po osobu koja je žrtva napada i ne sme ostati bez utvrđivanja odgovornosti vozača", piše u saopštenju.

Komitet je istakao da će uvek izražavati solidarnost i podršku prema svim osobama koje su žrtve nasilničkog ponašanja i podsetio medije na obavezu zaštite identita svih učesnika u incidentu, kao i da se S.Đ, dokle god ne bude pravnosnažno osuđen zbog nasilničkog ponašanja, mora smatrati nevinim.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019