Vesti

Blage reakcije na Šešeljeve izjave (Radio 021, 29.11.2014.)Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević smatra da je neophodno da se političari jasnije ograde od stavova koje zastupa Vojislav Šešelj.

"Njihove izjave su bile previše blage, bavile su se političkim posledicama ovakvog govora, međutim, kada pogledate koje su posledice i reakcije zemalja u regionu, mislim da je neophodno da se na jasan način ograde od toga", istakao je Antonijević. On je dodao da političari moraju biti osetljiviji i prepoznati svaku mogućnost da se odnosi u regionu naruše, te stoga moraju delovati preventivno.

Antonijević je rekao i da svaka izjava koja sadrži elemente govora mržnje mora biti zakonski preispitana, dodavši da to što se protiv Šešelja vodi postupak u Hagu ne predstavlja prepreku da se u Srbiji pokrenu drugi postupci. "Postoje razna krivična dela koja su bliska onome što je izricano u javnosti i tužilaštvo može ozbiljno da sve to pregleda i vidi da li ima elemenata rasne ili druge diskriminacije, zbog čega bi i tužilaštvo i sudovi mogli reagovati", rekao je Antonijević.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava je istakao da je to neophodno uraditi. "To je nastavak onoga što smo viđali tokom devedesetih godina, na šta smo zaboravili i nadam se da efekti neće biti isti kao tada. Oni moraju reagovati, jer te izjave imaju specificnu težinu i mogu pogodovati raspirivanju mržnje u Srbiji i regionu", zaključio je Antonijević.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019