Vesti

Vulin skrece paznju sa sopstvenih propusta (Danas, 02.12.2014.)Beograd - Odluku ministra za rad Aleksandra Vulina da dva miliona evra namenjenih konkursu za nevladine organizacije iz budžeta budu uplaćena Fondu za lečenje retkih bolesti dece, sagovornici Danasa smatraju pokušajem ministra da „spere“ odgovornost sa sopstvenih propusta. Populističkim izjavama, kako kažu, skreće pažnju javnosti sa činjenice da je njegovo ministarstvo dodelilo sredstva fantomskim NVO, a da za to niko nije preuzeo odgovornost.

Podsetimo, 122 nevladine organizacije su prošle na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dobile sredstva za projekte. Međutim, 61 organizacija je osnovana u ovoj godini, većina neposredno pred raspisivanje konkursa i to sa identičnim projektima. Ministarstvu su na ove propuste ukazale upravo nevladine organizacije koje godinama realizuju projekte vezane za socijalnu oblast, a sada su i njima uskraćena sredstva.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) Milan Antonijević kaže za Danas da je Jukom jedna od organizacija koja je ukazala na nepravilnosti na konkursu, ali je odgovor ministra suprotan očekivanom, „nelegalan i populistički“.

- Direktnu odgovornost za dodelu sredstava fantomskim NVO snosi Ministarstvo rada. U pojedinim slučajevima ona može biti i krivična. Iz jednog centra osnovano je više NVO naposredno pred konkurs, sa identičnim prijavama. Umesto da slučaj preda tužilaštvu, Vulin prebacivanjem sredstava Fondu za lečenje dece sa retkim bolestima skreće pažnju javnosti - ukazuje Antonijević. On dodaje da postoji veliki broj organizacija koje se bave socijalnim problemima građana, i da su sada i njima ukinuta sredstva.

- Kažnjen je ceo nevladin sektor koji se bavi socijalom, ugroženim kategorijama stanovništva, osobama sa invaliditetom... Ministar ne može samostalno da donosi odluke „kao čovek i komunista“, a nevladin sektor će reagovati u dogledno vreme, kada nadležni donesu odluku o tome da li će podržati nameru ministra Vulina ili ne - ističe Antonijević.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da Ministarstvo finansija neće podržati nameru ministra Aleksandra Vulina.

- Iako imaju veće ingerencije kada je reč o budžetu, konačnu reč o raspodeli sredstava donosi Skupština Srbije, a ne jedan ministar ili ministarstvo. Ministri ne mogu da vrše preraspodelu budžetskih sredstava. Ovo mi liči na pokušaj da se pravljenjem jedne greške saniraju posledice druge. Nesumnjivo su potrebna sredstva za lečenje retkih bolesti dece, ali ona se ne mogu obezbediti na ovakav način - naglašava Madžar za naš list.

Aleksandar Vulin je rekao da je istog sekunda kada je neko izrazio sumnju u neregularnost prilikom dodele sredstava NVO, sam pozvao nadležne institucije da se izjasne o tome. „Pozvao sam ih da provere sve što je rađeno proteklih šest meseci, ali sve što je na sličnim konkursima rađeno tokom proteklih 10 godina“, naglasio je Vulin.

Reakcija nevladinih organizacija

Mreža nevladinih organizacija koje pružaju socijalne usluge najugroženijem stanovništvu i Mreža organizacija za decu, pozdravile su odluku ministra Vulina da, nakon obrazloženih kritika na sporni izbor projekata, poništi konkurs i na taj način spreči zloupotrebu sredstava namenjenih za podršku korisnicima usluga socijalne zaštite. „Podsećamo da povlačenjem sredstava ostaju najviše uskraćeni korisnici usluga, a to su upravo deca, osobe sa invaliditetom i porodice iz najranjivijih grupa, a ne udruženja“, saopštile su nevladine organizacije.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019