Vesti

Govor mržnje u poštanskom sandučetu (N1,01.12.2014)Podneta krivična prijava protiv osoba iz organizacije "Srbska akcija" koji su lecima pozivali na nasilje prema Romima.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podnela je krivičnu prijavu protiv osoba koje su kreirale i distribuirale letke organizacije "Srbska akcija", u kojima se poziva na nasilje prema Romima.

Reagovala je i potpredsednica Vlade Kori Udovički koja je pozvala nadležne organe da hitno pronađu aktere tog sramnog postupka.

Govor mržnje u poštanskom sandučetu - u vidu letka koji pozova na organizovanje protiv komšija, odnosno Roma koji žive u neposrednoj blizini. Nezvanično, pojavili su se u Resniku, Zemun Polju ali i Kruševcu.

"Ovo je prvi put da se ide ovako otvoreno na pripadnike romske nacionalne zajednice. Ali, sasvim sigurno, nemamo nekog posebnog straha, slobodno se krećemo, zato što znamo da država Srbija stoji iza nas", kaže Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog saveta Roma.

Pojavljivanje antiromskih plakata osudio je u razgovoru za N1 i predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019