Vesti

Vulinov gest ne otklanja sumnje u podelu novca na konkursu (Politika, 03.12.2014.)После довођења у питање поделе новца невладиним организацијама, министар предложио да око два милиона евра уплати у фонд за лечење деце

Само пар дана након што је јавност упозната са нерегуларностима око доделе средстава невладиним организацијама, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поново је узбуркао јавност најавом да ће два милиона евра намењених конкурсу за невладине организације бити уплаћена фонду за лечење деце.

Медији су објавили да су многе невладине организације осниване управо зарад добијања средстава на овом конкурсу, да је једну држао муж, другу жена, што је све указивало на могуће малверзације. Неке од НВО, које су се пријавиле на конкурс да би добиле новац, основане су само пар дана пре његовог објављивања.
„Што се мене тиче, деца су корисници тог новца, конкурс служи за унапређивање социјалне заштите”, рекао је Вулин.

Према његовим речима, сумње на легалност конкурса бачене су пре него што је сам поступак окончан, због чега је конкурс прекинут, а новац преусмерен у фонд за лечење деце. Међутим, правници и економисти тврде да Вулин не може тек тако да новац намењен невладиним организацијама преусмери на другу страну и објашњавају да би то представљало кршење Закона о буџетском систему.

– Закон о буџетском систему прописује јасну процедуру за пренамену средстава и у овом случају новац се мора вратити у буџетску резерву за текућу годину да би тек након тога из резерви био распоређен у поменути фонд. Битно је напоменути да се ради о новцу са буџетске линије 472 – накнада за социјалну заштиту из буџета а не о новцу са линије 481 – дотације невладиним организацијама, јер се представља као да новац намењен НВО сада бива усмерен за бољу намену – објашњава Данило Ћурчић, правни саветник у Комитету правника за људска права.
Он истиче да је забрињавајуће то што се због сумњи у злоупотребе у спровођењу конкурса, у Министарству рада одлучују да одустану од финансирања унапређења услуга социјалне заштите. Јавни позив Вулина Државној ревизорској институцији (ДРИ) да провери спорни конкурс, мораће да сачека на реакцију. „Савет ДРИ још није усвојио програм ревизије за 2015. годину, што ће бити учињено током децембра, тако да нисмо у могућности да саопштимо више информација у вези са дописом, односно ревизијом”, кратко је одговорено за „Политику” из ДРИ.
Директор Центра за практичну политику Драган Поповић сматра да је приликом доделе новца из буџета организацијама социјалне заштите, Министарство за рад донирало новац и онима који не испуњавају чак ни елементарне критеријуме.
– Установили смо да је од 122 невладине организације које су добиле новац, чак 61 основана током ове године, а 44 НВО основане су у септембру и октобру ове године. Како су организације које су основане пар дана након расписивања конкурса, 27. октобра, могле да добију новац од Министарства рада, као што је то случај са Кикиндским едукативним центром, основаним 30. октобра, Центром за интегралне услуге у Шапцу, основаним 31. октобра и Омладинским клубом у Бољевцу, који је основан 14. новембра?

Друга ствар која упада у очи јесу адресе на којој се налазе невладине организације – у Улици Грамшијева број два на Новом Београду налазе се чак три невладине организације које су добиле паре из буџета и које воде супружници. Велики број НВО имају апсолутно исти опис делатности, „од слова до слова”.
– То значи да је 61 организација или преписивала једна од друге опис делатности или им је неко рекао шта да напишу да би добиле паре – изричит је Поповић.
Наш саговорник додаје да министар Вулин не може да узме тај новац намењен корисницима социјалне заштите и да их пребаци у фонд за лечење деце.
– То је правно немогуће, а и да је могуће, ви кажњавате кориснике социјалне заштите зато што вас је неко ухватио у превари и очекујете да нико неће смети да каже ништа против, јер би га онда осудили зашто одузима новац болесној деци – оцењује Поповић.

У „Транспарентности Србија” кажу да Министарство за рад нема обавезу да финансира програме НВО али има обавезу да, када то ради, поштује правила конкурса. Представник ове организације Немања Ненадић каже да је пренамена средстава изводљива, али не одлуком министра већ Владе Србије. Влада треба да донесе одлуку, односно решење да се тај новац пренесе у буџетску резерву, па да се онда да за неку другу намену.

----------------------------------

Одлука владе о трансакцији до краја недеље

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања објашњавају да је чланом 61. став 12. Закона о буџетском систему дефинисано да се износ апропријације, односно ставке које није могуће искористити, пренесе у текућу буџетску резерву и може користити за намене које нису предвиђене буџетом.

„Обустављањем конкурса, дотације невладиним организацијама до краја године неће бити утрошене. На основу изнетог предлога овог министарства одлучено је да средства буду усмерена на Министарство здравља, односно у буџетски фонд за лечење обољења, стања или повреда које се не могу лечити у Србији. Захтев Министарства за рад прослеђен је Министарству финансија и до краја недеље очекује се доношење одлуке Владе Србије, кажу у Министарству рада.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019