Vesti

NVO: Smeniti Vulina (Novosti, 03.12.2014)Zbog brojnih nepravilnosti koje su pratile konkurs za dodelu sredstava udruženjima građana, grupa od sedam nevladinih organizacija zatražila je hitno razrešenje ministra rada Aleksandra Vulina

Grupa od sedam nevladinih organizacija zatražila je danas hitno razrešenje ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandra Vulina zbog, kako navode, nesumnjive političke odgovornosti u slučaju konkursa za dodelu sredstava udruženjima građana kako bi se unapredio sistem socijalne zaštite.

U saopštenju se navodi da su konkurs obeležile brojne nepravilnosti, uključujući podelu novca velikom broju novoregistrovanih udruženja, udruženjima koja vode povezana lica ili koja vode lokalni funkcioneri, pre svega iz Kancelarija za mlade.

Pošto je javnost opravdano ukazala na neregularnost konkursa i očigledan pokušaj pronevere novca poreskih obveznika, Vulin je napao ceo civilni sektor, pretio inspekcijama i proverama poslovanja u prethodnih 10 godina i na kraju, potpuno nezakonito i neovlašćeno, izjavio da je odlučio da novac za usluge socijalne zaštite usmeri u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti.

Udruženja građana zahtevaju poništavanje neregularnog konkursa i raspisivanje novog, u skladu sa budžetom Srbije i planiranom politikom Vlade Srbije.

Korisnici usluga socijalne zaštite ne mogu ostati uskraćeni za sredstava koja su im već namenjena budžetom. Za Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti Vlada Srbije mora da nađe sredstva iz budžetskih linija predviđenih za tu namenu, a ne voluntarističkim otimanjem od korisnika socijalne zaštite, smatraju nevladine organizacije.

Organizacije traže pokretanje istrage po službenoj dužnosti i efikasno procesuiranje svih odgovornih za pokušaj zloupotrebe novca poreskih obveznika.

Tužilaštvo je dužno da u ovom slučaju postupi po službenoj dužnosti i ispita osnovanu sumnju da je u pitanju dobro organizovana grupa koja je imala za cilj da prisvoji novac iz budžeta i čiji članovi sede u nadležnim državnim i lokalnim institucijama i novootvorenim udruženjima građana.

Vlada Srbije mora da pokrene proceduru za smenu Vulina, jer ne samo što nije reagovao adekvatno na nepravilnosti iz konkursa, već je odgovorio napadima na civilni sektor i najavom nezakonitih odluka kakva je preusmeravanje ovih sredstava u Fond za lečenje dece, dodaje se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje potpisalu su Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Centar modernih veština i Srbija u pokretu.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019