Vesti

PODACI O KRŠENJU PRAVA Poverenik traži zakon o tajnim dosijeima (Blic, 11.12.2014)Srbiji je potrebno doneti zakon o tajnim dosijeima kojim bi se država odredila po tom pitanju, izjavio je danas poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, istakavši da namerno ne koristi formulaciju otvaranje dosijea, jer se u javnosti pod tim terminom podrazumevaju različite stvari.

- Nesporna je činjenica da je reč o ogromnoj bazi podataka koja bez sumnje sadrži obilje informacija o grubom kršenju ljudskih prava, uključujući likvidacije ljudi - rekao je Šabić na okruglom stolu "Putevi i stranputice pravne države u Srbiji: Otvaranje tajnih dosijea" u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava.

Šabić je ocenio da se otvara veliki broj pitanja u vezi sa otvaranjem tajnih dosijea i da je potrebno jasno odrediti šta se zapravo želi postići.

- Da li hoćemo da najširoj javnosti budu dostupna imena plaćenih funkcionera službe i da otkrivamo mrežu saradnika. Ako to hoćemo, onda to moramo staviti u zakon. Ja se o tome ne opredeljujem, jer je to stvar zakonodavca - rekao je Šabić.

On je istakao da ne vidi nijednu pravnu prepreku da svaki građanin zatraži uvid koji je neka služba o njemu vodila bez pravnog osnova.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević je ocenio da bi u slučaju tajnih dosijea trebalo doneti zakon kojim bi se građanima omogućilo da
vide kako je sistem tajnih službi funkcionisao. Drugo je pitanje političke odgovornosti onih koji su kroz sistem bezbednosti zloupotrebljavali ljudska prava i uništavali nečije živote, ocenio je Antonijević.

Istoričar Kosta Nikolić je rekao da ne veruje da je tačna tvrdnja državnih vlasti Srbije da je prilikom bombardovanja zgrade Saveznog MUP 1999. godine uništena arhiva tajne službe.

Okrugli sto o otvaranju tajnih dosijea podržala je nemačka Fondacija Konrad Adenauer.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019