Vesti

Ekonomska i socijalna prava najugroženija (Danas, 18.12.2014)Predstavljen godišnji izveštaj JUKOM-a

Beograd - Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) predstavio je juče godišnji izveštaj o radu i ocenio da se u Srbiji sve više krše ekonomska i socijalna prava građana. Direktor Jukoma Milan Antonijević naveo je na konferenciji za novinare u Beogradu da su u toku godine država i civilno društvo uradili mnogo, ali da neotvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU otežava njihov rad.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović je rekao da, iako u Srbiji postoji napredak u zaštiti prava građana, postoji i neophodnost primene svih važećih pravnih instrumenata u punom obimu.

"Po broju predstavki u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu Srbija je u samom vrhu, to govori da građani Srbije imaju poteškoće da svoja prava ostvare pred sudovima u svojoj državi", ocenio je Omerović.

On je istakao da će otvaranje pregovora o pristupanju EU biti dodatni podstrek da se pitanja ljudskih prava normativno unaprede i obezbedi pun obim njihovog poštovanja u skladu sa tekovinama EU.

U izveštaju o radu Komiteta pravnika za ljudska prava u pružanju pravne pomoći za 2014. pojavila se nova kategorija "Ugroženi u poplavama" i navedeno je sedam slučajeva u kojima je najčešće ugroženo pravo bilo iz oblasti radnog prava. Pravni tim Jukoma najviše povreda ljudskih prava zabeležio je u oblasti porodičnog prava i radnog prava. Iz Jukoma su istakli da postoji velika potreba građana za besplatnom pravnom pomoći i što bržim usvajanjem Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019