Vesti

Zahtevaju reakciju države zbog izjava o državnom udaru (021, 19.12.2014)Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine su izrazili nezadovoljstvo zbog izostanka reakcije države na navode Treće Srbije o pripremi državnog udara.

Oni ukazuju da pasivan stav države može da ima veoma negativne posledice, "te da se ovakve zapaljive izjave ne mogu i ne smeju podvoditi pod slobodu izražavanja". Podseća se da je Treća Srbija za pokušaj izazivanja državnog udara optužila aktivistu Srđu Popovića, nevladine organizacije i medije.

"Krivična prijava koju je Popović podneo protiv predstavnika Treće Srbije ne sme se ignorisati, a vreme koje je proteklo od njenog podnošenja do danas, pokazuje da tužilaštvo nije preduzelo ništa kako bi se utvrdila pozadina ovakvih izjava", navodi se u saopštenju.

Od tužilaštva se, kako je navedeno, očekuje "da preispita sve što je izrečeno na konferenciji za medije koju je održala Treća Srbija, kao jedna od vladajućih stranaka u Novom Sadu" i da se ustanovi da li iza tih reči stoje bilo kakve činjenice.

"Ukoliko se pokaže da je reč o izmišljanju, onda se od tužilaštva može očekivati da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv predstavnika Treće Srbije i da ispita njihovu odgovornost, imajući u vidu da uznemirenost javnosti objektivno postoji", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Treće Srbije Miroslav Parović preneo je 9. decembra novinarima saznanja te stranke o tome da su u toku pripreme za državni udar, koji će se "dogoditi u naredna dva meseca". Parović je izjavio da državni udar priprema grupa mladih ljudi koji su obučavani širom sveta i koji su učestvovali u takozvanim "obojenim revolucijama", a među njima i Popović. Biće, dodao je Parović, angažovane i različite nevladine organizacije, udruženja novinara i pojedine stranke koje "već više meseci vode negativnu kampanju".

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019