Vesti

I KRIVIČNA I POLITIČKA ODGOVORNOST (Akter, 22.12.2014)Direktor organizacije JUKOM Milan Antonijević izjavio je da od Tužilaštva očekuje epilog krivične prijave koju je podnelo 150 udruženja građana zbog zloupotreba pri dodeli novca za socijalnu zaštitu

Nadamo se da će epilog dati Tužilaštvo, videćemo kako će postupati po krivičnoj prijavi, s obzirom na to da ima dovoljno elemenata da se utvrde sve činjenice šta se dešavalo sa novcem građana iz budžeta i ko je pokušao da, na bahat način, taj novac proneveri, rekao je Antonijević u intervjuu portalu Istinomer.

Vidi se da je neko iz države novac namenjen socijalnim potrebama pokušao da prebaci u privatne džepove, ocenio je Antonijević i uz napomenu da se ne protivi što je novac prenamnjen za lečenje dece, naglasio da je ključno ispitati pokušaj pronevere.

S obzirom da su NVO tražile razrešenje ministra rada i socijalne zaštite Aleksandra Vulina, na premijeru je da proceni šta se dešavalo, kakve su posledice njegovog ponašanja i da li zbog toga neko mora snositi i političku odgovornost.

Nije teško utvrditi političku odgovornost nekog člana vlade, naročito kad imate dovoljno elemenata i nadamo se da će premijer reagovati, zaključio je on.

Antonijević je rekao da nekoliko aktivista, građana Evropske unije, koji se bave meditacijom i širom sveta organizuju nenasilne proteste zbog kršenja ljudskih prava u Kini, u Beogradu, tokom Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, nisu uspeli da održe skup, pošto su privedeni odmah po prelsku granice i dolaska u hostel.

Antonijević je upozorio da informacija o njihovom hapšenju prošle nedelje nije mogla da bude objavljena u medijima.

Tražili smo od MUP Srbije informacije šta se dešavalo sa građanima EU i zbog čega se krije da su oni u pritvoru, naveo je on.

Zabrinjavajuće je da se tako postupalo tokom Samita, rekao je Antonijević i dodao da veruje da su posredi političke procene o zahtevima zemalja učesnica, ali da to nije razlog da se u Srbiji bilo ko pritvara.

Antonijević smatra da je Srbija time izgubila deo svoje državnosti i pokazala da se na međunarodnom nivou, pod pritiscima, ponaša neodgovorno privodeći građane kad to neko od nje zahteva.

To nikako nije dobro, zaključio je Antonijević.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019