Vesti

Poziv NVO (29.09.2009)Beograd, 29. septembar. - Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju sve svoje članove, aktiviste i građanke i građane Beograd da se pridruže skupovima protiv nasilja koji se održavaju u četvrtak i petak 1. i 2. oktobra 2009. Godine

U četvrtak, 1. oktobra, omladine političkih partija organizuju protest protiv nasilja sa početkom u 17 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

U petak, organizacije civilnog društva, kulturna javnost i javne ličnosti organizuju obeležavanje Međunarodnog dana nenasilja. Skup pod nazivom „Odgovor građana na nasilje“ biće organizovan u petak, 2. oktobra sa početkom u 16 časova u Pionirskom parku i na njemu će govoriti javne ličnosti.

Kao predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava dužni smo da se na organizovan način suprotstavimo bezumnom nasilju koje najgrublje gazi ljudska prava svih koji u Srbiji žive. Nasilje u Srbiji je nacin zivota koje je u kontinuitetu od ubistva premijera Zoranja Djindjica i rezultat je nekaznjivosti. Poslednjih meseci kulminiralo je sa pretnjama i sprečavanjem održavanja Povorke ponosa, a poslednjih nedelja je poprimilo i oblike teškog nasilja i jednog ubistva stranog državljanina u Beogradu.

Smrt Brisa Tatona je tragedija koja se ne može ispraviti, ali to mora biti poslednje upozorenje svima da sami moramo stvoriti drugačiji društvo od ovog u kojem sada živimo.

Skupovi na koje pozivamo su građanski i zbog toga u njima treba da učestvuju svi koji su spremni da se odupru nasilju kao slobodne građanke i građani.

Svaka od naših organizacija nastaviće svakog dana da se bori za zaštitu i unapređenje ljudskih prava u Srbiji. Ipak, skupovi u četvrtak i petak su šansa da sve napore ujedinimo i pošaljemo poruku koja će na najbolji i najorganizovaniji način razoružati nasilnike i sve koji ih u tome podržavaju. Zbog toga pozivamo sve građane da pokažu koliko je nenasilan i građanski otpor moćno sredstvo borbe za demokratsko društvo.

Beogradski centar za ljudska prava
Inicijativa mladih za ljudksa prava
Fond za humanitarno pravo
YUCOM Komitet pravnika za ljudska prava
Centar za mir i demokratiju
Civil Rights DefendersLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019