Vesti

Vučić o Jankoviću: Zakoni su jači i od Andreja i od mene i od svih zaštitnika (Blic online, 25.01.2015.)Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić odbio je da komentariše to što je Zaštitnik građana Saša Janković na svom sajtu dokumente koji se tiču incidenta tokom Parade ponosa, kada su pretučeni brat premijera Srbije Andrej Vučić i Predrag Mali, brat gradonačelnika Siniše Malog.

Na pitanje da li će zaštititi zaštitnika građana Sašu Jankovića, Vučić je odgovorio:

- Ako mu neko nije isporučio dokumenta, taj je kriv. Ako nije dobio podatke od VBA, mislim da je trebao da dobije. Ako mu je rečeno da je predato Tužilaštvu i da se zbog toga ne može dati, trebalo je da traži od tužilaštva. Ja ću sačekati da Tužilaštvo pokrene postupak ili protiv Andreja i Peđe i pripadnika vojne policije koji su bez mrlje u karijeri ili drugih i da sud donese svoju odluku - rekao je Vučić, navodeći da će se oglasiti samo dva puta na ovu temu kad Tužilaštvo završi svoj posao i kad sud donese presudu.

Gostujući na TV Prvoj, premijer je podsetio na sve što je, kako je rekao, istrpeo gledajući kako mu prebijaju brata, "kako mu lome kičmu" i optužuju ga da je za nešto kriv, iako on nijednom nije uzvratio, ne zato što je slab, već zato što je reč o državnim organima".

"Kada sve to vidite, najbolje je da se isključite iz toga i da ćutite, da sačekate da državni organi donesu svoju odluku. Tužilaštvo će da da svoj sud i kakav god da bude sud suda, ja ću to apsolutno prihvatiti", rekao je Vučić i dodao:

- Osudiću i reći: "Svoga brata volim najviše na svetu, ali izgleda da si ti kriv Andrej". …Zakoni su jači i od Andreja i od mene i od svih i od zaštitnika - rekao je Vučić.

Na pitanje zašto ga štite Kobre i da to nije po zakonu, koje je Janković između ostalog takođe prethodnih dana pokrenuo u javnosti, premijer je odgovorio.
- Nemojte da odgovaram na ta i pitanja da li VBA može da skine uređaje za prisluškivanje u hotelu.

Da podsetimo, Janković se osvrnuo i na slučaj kada su pripadnici VBA pronašli uređaje u hotelu "Kraun plaza", biznismena Miroslava Miškovića, tokom prisustva premijera na skupu Trilaterale. On je naveo da pošto je vojna policija u obezbeđenju premijera, nije jasno po kojim nadležnostima je to uradila VBA koja se bavi kontraobaveštajnim poslovima.

- Neću da govorim o Jankoviću koji je navodno govorio i o ostalima koje su ranije takođe obezbeđivale Kobre, poput Snežane Malović. Prelistao sam štampu nešto je izgleda bio tiih u to vreme te to ne možete naći... A onda o tome može li to po zakonu, vi po televizijama navodno objavite da se pravnici ne slažu u tumačenjima, pa profesor Milan Škulić kaže da može, a Milan Antonijević navodi drugačije... Pošto sam i sam pravnik, a svi koji su iz pravnih krugova znaće na šta mislim. To Vam je kao kada bi pitali o igranju fudbala Mesija i Aleksandra Vučića... Tako da neću sada ništa da komentarišem što se tiče Jankovića.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019