Vesti

Lubarda izabran za sudiju Evropskog suda za ljudska prava (Blic online, 28. 01. 2015.)Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) izabrala je danas profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu Branka Lubardu za predstavnika Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava.

Lubarda je izabran u drugom krugu glasanja prostom većinom glasova, pošto u prvom krugu juče nije izabran nijedan od kandidata koje je predložila Srbija.

Mandat sudije u Evropskom sudu za ljudska prava traje devet godina. U izboru sudija za Evropski sud za ljudska prava postoje dve faze. U prvoj, država predlaže tri kandidata o kojima onda odlučuje PS SE.

Lubarda, kojeg je preporučio Potkomitet Saveta Evrope za izbor sudija u Strazburu, danas je dobio 90 glasova, Branko Rakić 57, a Spomenka Zarić 12. Na jučerašnjem glasanju za Rakića je glasalo 87, Lubardu 78, a Zarić 34, navodi se na sajtu PS SE.

JUKOM: NAJBOLJI OD PONUĐENIH KANDIDATA

Novoizabrani predstavnik Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava Branko Lubarda bio je najbolji od ponuđenih kandidata, izjavio je danas direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević.

"Mislimo da bi Srbija, da je izbor bio drugačiji, bila na drugačiji način tretirana u međunarodnoj zajednici", rekao je Antonijević, navodeći da Srbija ipak nije ponudila "maksimum".

On je ocenio dobrim što će posle više od godinu dana Srbija imati predstavnika u tom sudu, ali je dodao da je "cela procedura bila opterećena brojnim nepravilnostima".

Direktor Jukoma rekao je da su oni skrenuli pažnju Parlamentarne skupštine na "uspone i padove" u karijeri Rakića, od kojih su neki, kako je kazao, vezani za udruženje "Sloboda" koje se bavi "zaštitom lika i dela Slobodana Miloševića".

"Neke njegove ranije izjave nisu u skladu sa ugledom koji bi trebalo da uživa sudija Evropskog suda za ljudska prava. Mi smo skrenuli pažnju Parlamentarnoj skupštini na karakteristike određenih kandidata, i očigledno je PS te naše zamerke prihvatila", naglasio je on.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019