Vesti

Pravnici smatraju: VBA je prekršila zakon (N1, 29.01.2015.)Zakon o zaštitniku građana je jasan - ombudsman Saša Janković ima pravo i na podatke koji su tajni. Upravo zbog ovog člana, pomenuti zakon je prekršen, smatraju pravnici. Koliko je to očigledno - dokazuju primerom da je jedno ministarstvo dostavilo podatke na vreme i po zakonu, a drugo ne.

"Postoji različito postupanje MUP-a u odnosu na postupanje Ministarstva odbrane što negde govori o tome da različiti organi različito tumače iste odredbe. Zarad pravne sigurno, moramo te stvari pod hitno ispraviti", kaže za N1 Milan Antonijević iz Jukoma.

Ne bi bilo osnova za krivičnu prijavu protiv VBA da su podaci dostavljeni Saši Jankoviću, kako to tvrdi direktor te agencije, smatra profesor krivično procesnog prava Božidar Banović.

"Postupak koji vodi Zaštitnik građana je potpuno odvojen od eventualnog krivičnog postupka koji se vodi povodom iste stvari i ja smatram da su Jankoviću morala biti dostavljena dokumenta, kako bi vodio svoj postupak potpuno nezavisno od drugih postupaka u toku", kaže Banović.

Iako pravnici tvrde da bi trebalo biti drugačije - ministar odbrane je ponosan na dosledno držanje VBA i činjenicu da ta agencija nije podlegla pritiscima. Jedini pomenut imenom i prezimenom kao neko čije su aktivnosti praćene po povratku iz Haškog tribunala, lider radikala Vojislav Šešelj iznenađen je ali, kako kaže, svestan da je predmet interesovanja civilnih pa i vojnih službi.

Da li bi Vojnobezbednosna agencija prekršila Zakonik o krivičnom postupku da je dostavila tražena dokumenta Saši Jankoviću? I da li je moguće da Zaštitnik građana i Tužilaštvo paralelno vode sopstvene postupke? To su, između ostalog, neka od pitanja na koja nismo dočekali odgovor iz Republičkog javnog tužilaštva.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019