Vesti

NVO zahtevaju smenu Gašića, Stefanovića, Selakovića i Vulina (N1, 30.01.2015.)Kuća ljudskih prava i demokratije saopštila je da organizacije civilnog društva, građanke i građani, zahtevaju od Skupštine Srbije da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti i smenu ministara Bratislava Gašića, Nebojše Stefanovića, Nikole Selakovića i Aleksandra Vulina.

Kako se navodi u saopštenju, "četiri ministra već godinama kontinuirano narušavaju pravni sistem države, ruše vladavinu prava, gaze podelu vlasti i ozbiljno ugrožavaju razvoj demokratije i vrednosti na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije".

"Ministar odbrane Bratislav Gašić grubo je povredio zakone Srbije odbijanjem saradnje sa Zaštitnikom građana i naknadnim neodgovornim odbranama takvog poteza", piše u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dodaje se u saopštenju, pored činjenice da se "priključio napadu na Zaštitnika građana i pokušao svesno da zvanične dokumente MUP-a predstavi kao stavove i izjave pojedinaca, morao biti razrešen odmah čim se saznalo da je njegov doktorski rad plagijat".
Prema navodima Kuće ljudskih prava i demokratije, ministar pravde Nikola Selaković "izazvao je svojim postupcima i zakonskim predlozima četvoromesečni štrajk advokata i paralizu pravnog sistema u zemlji".

"Osim toga, razrešenje Selakovića preporučila je i direktorka Agencija za borbu protiv korupcije. Preporuke ovog nezavisnog tela moraju biti ozbiljno razmotrene i po njima bi trebalo da se postupi, ukoliko se želi uspostavljanje vladavine prava u Srbiji", piše u saopštenju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin napravio je ogroman broj zakonskih prekršaja zbog kojih hitno mora biti razrešen sa funkcije, smatraju u Kući ljudskih prava i demokratije.
"Poslednji u nizu je napad na Zaštitnika građana u emisiji na Studiju B 17. januara 2015. Podsećamo javnost da je ministar Vulin morao biti smenjen i zbog pokušaja pronevere skoro 2 miliona evra iz državnog budžeta koji se dogodio u njegovom ministarstvu, kao i zbog uvođenja prinudnog rada za korisnike socijalne zaštite", dodaje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije smatra da je Skupština Srbije "dužna da se odredi prema ovakvom ponašanju izabranih funkcionera i da pokaže da je stvarno kontrolor izvršne vlasti".

"Odbijanje poslanika da pokrenu proceduru za smenu četiri ministra poslalo bi poruku javnosti da vladajuća većina stoji iza ovakvog delovanja", zaključuje se u saopštenju Kuće ljudskih prava i demokratije.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019