Vesti

Zaustavimo nasilje! (Mondo, 04.02.2015.)Da nam se ne bi ponavljale užasne stvari, pogledajmo svi ovaj video - ispovest majke čije je dete zamalo ubijeno.

Svakodnevno, nažalost, slušamo o raznim oblicima nasilja, neretko i sa tragičnim krajem. Kako se tome odupreti? Kako tome stati na put?

Nekoliko nevladinih organizacija (Komitet pravnika za ljudska prava, zajedno sa partnerskim organizacijama Beogradskim centrom za ljudska prava, Gej Strejt Alijansom i CHRIS mrežom iz Niša) osnovalo je regionalnu koaliciju Korak-Hapi-Step (www.korak-hapi-step.eu), koja je u protekle tri godine pratila diskriminaciju, sudske postupke koji se vode pred sudovima u Srbiji, kao i zločin iz mržnje, kao najteži oblik nasilja nad pripadnicima manjina.

Zločin iz mržnje uveden je u domaće zakonodavstvo krajem 2012. godine. Takođe, sproveden je i niz istraživanja, obuka i zastupanje za primenu Zakona o zabrani diskriminacije, ali i Krivičnog zakonika.
​​​Navedene nevladine organizacije posebno su se fokusirale na diskriminaciju zasnovanu na seksualnoj orijentaciji, rodnoj diskriminaciji, kao i na zločin iz mržnje nad LGBT populacijom...

Jedan od slučajeva pretočen je i u kratak video materijal. Ispovest majke mladića koji je samo pukom srećom i brzom reakcijom prisutnih i lekara, ostao živ.

Ovaj sudski postupak je tokom decembra 2014. godine konačnom odlukom Apelacionog suda postao pravosnažan, gde je napadač osuđen na sedam godina zatvora.

Slušajte ovu potresnu ispovestKomitet pravnika za ljudska prava će u četvrtak, 5. februara u Medija centru, održati konferenciju na kojoj će se diskutovati o diskriminaciji. Na konferenciji će se govoriti o unapređenju stanja u ovoj oblasti, a učestvovaće predstavnici državnih institucija, narodni poslanici, nezavisne institucije, mediji, kao i organizacije koje se ovim oblastima bave.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019