Vesti

Miščević: Hrvatska može da blokira Srbiju (Blic online, 06. 02. 2015.)Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević izjavila je danas da se nada da će zahtev Hrvatske da Srbija na putu ka EU promeni zakon o procesuiranju ratnih zločina biti rešen bez većih problema, ali i da se na putu ka EU može očekivati dosta takvih uslovljavanja.

- Nadamo se da će ova vrsta nerazumevanja i neusaglašenosti biti razrešena mnogo jednostavnije nego što nam sada izgleda - kazala je Tanja Miščević u pauzi sednice Nacionalnog konventa o EU posvećene akcionom planu za poglavlje 24.

Ona je dodala da ratni zločini nisu deo pravne tekovine EU, već se EU tu oslanja na međunarodno pravo, u kojem postoji mogućnost izbora između postojećih dobrih praksi, a Hrvatska bi, da bi izmenu ovog zakona postavila kao tehnički uslov za Srbiju, morala utemeljenje da nađe u pravu EU.

Istakla je da u evropskim integracijama može biti i političkih uslovljavanja, budući da o svakom koraku odlučuju zemlje članice konsenzusom, ali da ne veruje da će Hrvatska praviti problem Srbiji.

- Nemam sumnje da će biti puno uslova od strane država članica tokom pregovora, ne zato što je reč o Srbiji već zato što je reč o pregovaračkom procesu u kojem ima dosta prostora za uslovljavanja - rekla je Tanja Miščević.

- Hrvatska se obavezala odlukom Sabora da neće blokirati svoje susede u pregovorima sa EU - kazala je Tanja Miščević, dodavši da smatra da Hrvatska neće uslovljavati Srbiju već pomagati što, kako je navela, u tehničkom smislu već i čini.

Direktor Komitet pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević rekao je da nije jasno da li je zahtev bio "politička izjava" ili je reč o nečemu na čemu će Hrvatska insistirati.

Rekao je da postoji dobra saradnja tužilaštva Srbije sa kolegama u regionu u pogledu postupanja u vezi sa ratnim zločinima.

Premijer Hrvatske Zoran Milanovic pozvao je juče vlasti u Beogradu da povuku zakon koji se primenjuje od 2010. godine i prema kojem je Srbija proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske.

Antonijević je rekao da propisi Srbije u pogledu nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina nisu različiti od prakse u EU.

- Ovde govorimo o univerzalnoj nadležnosti i mislim da je u interesu svih zemalja u regionu a i u Evropi da se na bilo kom mestu sudi onima koji su počinili ratne zločine ukoliko ima osnova u pravu, a u ovom slučaju očigledno da ima osnova - naveo je Antonijević.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019