Vesti

Zakon ne važi za njih (Blic, 09.02.2015.)IZBEGAVAJU KAZNE SAMO ZATO ŠTO SU POZNATI

Svedoci smo da u Srbiji pravila nisu ista za sve. Iako nam govore da smo pred zakonom svi jednaki, u praksi nije tako.

Aktivista za ljudska prava Aida Ćorović kaže za „Blic“ da se i u postupcima protiv javnih ličnosti mora postupati kao sa „običnim“ građanima.

- U našoj zemlji postoje zakoni, ali se oni ne sprovode uvek. Veoma je važno da ako nešto radiš loše, za to moraš da odgovaraš. Nebitno je da li si javna ličnost ili ne. Zakoni se moraju primenjivati jednako za sve. Kod nas ima slučajeva gde se pojedini sudski predmeti ne pokreću godinama samo zato što je u pitanju neko „veoma bitan“. Neretko su i sami političari ti koji koriste veze i vrše pritisak na sud da se presudi u njihovu korist ili slučaj zastari - kaže Ćorovićeva za „Blic“.

Direktor komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ističe da u svakom pojedinačnom slučaju treba biti obazriv i tražiti odgovore od Visokog saveta sudstva.

- Nesavršenost sistema, menjanje iskaza, autocenzura i pritisak suda prate predmete koji imaju pažnju javnosti. Na odgovornost se mogu pozvati i oni koji su donosili odluke sistema. Sve treba proveriti kada su u pitanju predmeti koji se odnose na javne ličnosti. Mediji tu imaju veliku ulogu i moraju da prate ceo proces do kraja. Treba postavljati pitanja i insistirati na odgovorima - poručuje Antonijević.

Vladimir Stanojević - neće odgovarati za prebijanje supruge

Ukoliko sportistkinja Ana Marija Žujović ne podnese krivičnu prijavu protiv voditelja Vladimira Stanojevića, izvesno je da će on proći nekažnjeno za to što ju je pretukao. Uprkos iskazima koje su Vladimir i Ana Marija dali u policiji, gde su detaljno opisali kako ju je pre nedelju dana prebio, pravosudni organi najverovatnije neće voditelja pozvati na dodatnu odgovornost. Tako je po zakonu. A slovo zakona kaže da će on ostati nekažnjen jer joj je naneo samo „lake telesne povrede“.

Ana Mihajlovski Grubin - Izbegava policiju

Voditeljka je trebalo da bude saslušana u Policijskoj stanici Stari grad zbog vređanja saobraćajnog policajca, ali nije došla. Kao razlog je navela zdravstveno stanje, tačnije rizičnu trudnoću. Ona još nije kažnjena ni za prekoračenje brzine, vožnju u pijanom stanju, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje niti za prolazak kroz crveno svetlo na semaforu.

Stefan Karić - Kućni pritvor

Sin biznismena Sretena Karića, Stefan, postao je poznat javnosti 2005. godine zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je njegova saputnica Stanislava Pavlović, plesačica Ksenije Pajčin, ostala teški invalid. Osuđen je na samo devet meseci kućnog pritvora uz elektronsku nanogicu. Nakon skidanja, oženio se po drugi put i dobio ćerku.

Milan Kalinić - Tužilac se razboleo

Voditelju Televizije „Pink“ nema ko da napiše krivičnu prijavu za udes koji je izazvao jer u Brusu nema tužioca. Zoran Raičević, jedini tužilac Osnovnog tužilaštva, već danima je na bolovanju, a njegov zamenik je krajem prošle godine otišao u penziju.

Aleksandar Mitrović - Preokret u istrazi

Sin vlasnika „Pinka” Željka Mitrovića, Aleksandar, neće odgovarati zato što je pobegao sa lica mesta kada je 18. jula 2013. na pešačkom prelazu džipom usmrtio Andreu Bojanić (17), jer je Viši tužilac Vera Stanić odlučila da ga ne goni. To ne znači da će Mitrović biti oslobođen, već će odgovarati za drugo krivično delo za koje je zaprećena blaža kazna.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019