Vesti

YUCOM: Sporazum o pravosuđu ubrzaće evropski put Srbije (Tanjug, 11.02.2015.)BEOGRAD - Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je da će Sporazum o pravosuđu u Briselu ubrzati evropski put Srbije, ali je upozorio da srpske sudije treba da dobiju jasne odgovore na sva pitanja koja se tiču njihovog statusa u kosovskom pravosudnom sistemu.

U izjavi Tanjugu Antonijević sporazum ocenjuje kao rezultat kompromisa, jer, kaže njime nisu zadovoljne ni jedna ni druga strana, ali smatra da u svakom slučaju predstavlja pomak.

Za njega je, kaže, dobro što predstavnici pokreta Samoopredeljenje tvrde da sporazum nije u interesu Kosova, jer to pokazuje da sporazum nije odgovorio na potrebe ni jedne ni druge strane, već je rezultat kompromisa u ovom trenutku.

Kao najvažnija pominje pitanja na koji način će se srpske sudije integrisati u kosovski pravosudni sistem, koji su rokovi za to, da li će biti nezavisni u radu, kako će se određivati njihove plate... "Moraju se dati jasne garancije nezavisnosti i drugih mehanizama koji će biti predmet detaljnih dogovora. Na primer, plate sudija na Kosovu su drastično manje nego plate sudija u Srbiji", naveo je Antonijević dodajući da srpske sudije na Kosovu osećaju izvesnu nesigurnost, između ostalog, i zbog toga šzo će morati da primenjuju kosovske zakone i da sarađuju sa kolegama iz redova kosovskih sudija na severu.

Napomenuo je da je u okviru sporazuma postignut dogovor u vezi sa penzionim sistemom, kako bi i sudije koje su sva prava stekle dok su bile u srpskom pravosudnom sistemu bile zaštićene.

Direktor YUCOM-a je istakao da treba pratiti na koji način će se integracija sprovesti i koliko će brzo kosovske vlasti moći da odgovore na ono što je parafirano u Briselu, ističući da je izuzetno važno da se što pre izradi akcioni plan koji bi operacionalizovao postignuto i sadržao određene rokove. "Moramo znati tačne rokove kako ne bismo i nakon potpisivanja sporazuma imali status kvo, koji trenutno imamo na Kosovu. To je u interesu obe strane koje su pregovarale, u interesu javnosti, ali i sudija koji moraju dobiti odgovore na sva pitanja", rekao je Antonijević.

Komentarišući to što je sporazum potpisan već posle prve runde dijaloga, Antonijević je rekao da je očigledno bilo priprema i da se dobro znalo koje su granice do kojih će se ići i kako će se zaštiti Srbi na Kosovu. "S druge strane, imate proces evropskih integracija koji je Srbija izabrala i u kojem su neka od ovih pitanja bila preduslov za dalji napredak. Sporazum je potpisan zbog normalizacije odnosa, ali će značajno doprineti tome da Srbija ubrza put evropskih integracija", rekao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, iako je za otvaranje poglavlja potrebno završiti dosta tehničkih stvari, politički deo u pregovorima sa EU dosta je uznapredovao. "Sad ćemo se više baviti tehničkim detaljima u vezi sa poglavljima 23, 35, 32, koja su predviđena da budu otvorena među prvima, i stavovi naših partnera u EU u pogledu integracija biće drugačiji", rekao je Antonijević.Video
IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019