Vesti

Slučaj "Odbrana": Izmišljeni napadi na vojsku (Blic, 18.02.2015)Protiv sistema odbrane Srbije postoji zavera sa “četiri informativna fronta”, “paljba” na Vojsku Srbije ne prestaje, a javnosti se servira “poluskuvana i nezačinjena medijska čorba”. Sve ovo, u najkraćem, piše u tekstu “Zaštitnik protiv zaštitnika”, koji je izašao u časopisu “Odbrana” (izdavač Ministarstvo odbrane).

Tekst se, skoro bez ijednog sagovornika, bavio slučajem penzionisanog majora koji je promenio pol (slučaj “Helena”), “objasnio” zašto su podaci o remontu “migova” i broju njihovih preleta za nekoga tajna, a za nekoga ne, a malo se bavio i “neodgovornim novinarstvom”.

Takođe, “objašnjeno” je i povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću koji podaci mogu da budu traženi i objavljeni a koji ne, dok je ombudsmanu Saši Jankoviću, takođe kroz analizu nekoliko zakona, “objasnilo” da nije u pravu. Ni u čemu.

- U tekstu su prisutne brojne teze o sinhronizovanom napadu na vojsku, što nije slučaj, niti odgovara onome što se dešava u javnosti. Janković je na sasvim legitiman način postavio pitanje ovlašćenja. U tekstu postoji samo jedna strana, što u najmanju ruku nije profesionalno. Tekst pokazuje i nepoznavanje funkcionisanja nezavisnih institucija, ali i diskredituje ljude bez argumenata - kaže Milan Antonijević, pravnik u “Jukomu”.

On ističe da je javnost u radu, pa i vojske i vojnih službi, jedan od osnovnih principa demokratije. To, kako kaže, garantuje i Ustav po kome i nezavisne institucije, ali i sami građani, mogu da traže odgovore i kontrolišu rad.

- Insistirajući na teorijama zavere, stvara se utisak kao da ne žele da odgovore na određena pitanja. Takođe, govoriti o tome kako je “vojska na nišanu” kod građana može da stvori osećaj zabrinutosti, što nije nimalo dobro - priča Antonijević.

Poverenik za informacije od javnog značaja se na svom tviter nalogu osvrnuo na časopis “Odbrana” uz komentar: Neverovatno je da za ovo, za ovakvu “uređivačku politiku”, neko troši novac građana izdvojen za odbranu zemlje.

Na tekst iz “Odbrane” osvrnuo se i lider LSV Nenad Čanak koji kaže da nije prvi put da se Vojska koristi u političke svrhe.

- Ne samo da Vojska kroz ovakve stvari pokazuje da nije ono što bi morala biti, a to je politički potpuno neutralna institucija i isključivo izvršni organ civilnih vlasti, a tu pre svega mislim na parlament i vladu, nego imamo i situaciju da tu sarađuju i najviši funkcioneri države, tu mislim na Nikolić master Tomislava - rekao je Čanak.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019