Vesti

Ivošević: Izjave predsednika pritisak na pravosuđe (N1, 06.03.2015.)Nakon niza izjava na račun tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, stručnjaci procenjuju da su to pritisci zbog kojih odgovorni moraju da snose posledice.

Skupština Srbije morala bi da donese odluku o pokretanju postupka za razrešenje Tomislava Nikolića s funkcije predsednika Srbije zbog pritisaka na pravosuđe, smatra nekadašnji sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević. Zbog rasporeda snaga u parlamentu, on ne očekuje da to toga zaista i dođe, ali dodaje da u uređenoj zemlji poslanici ne bi imali dilemu.

„Tamo postoji većina koja neće doneti takvu odluku, iako bi ona mogla da bude doneta, i trebalo bi da bude doneta. Jer niko u ovoj zemlji bez obzira na kojoj je funkciji ne može biti bez odgovornosti“, kaže Ivošević.

On nema dilemu da su izjave predsednika upućene tužiocu Vukčeviću primer pritisaka izvršne vlasti na pravosuđe, čime se krše i Ustav i zakoni.

„U članu 3 stav 2 Ustava piše da su sve poltičke vlasti podložne Ustavu, dakle i parlament i vlada i predsednik podložni su ustavu i zakonima, a u zakonima piše da je zabranjeno da se vrši pritisak od izvrđne vlasti, a izvršna vlast su vlada i predsednik“, objašnjava Ivošević.

Nema reakcija nadležnih na pritiske koje trpi Vukčević. U petak o tome nije želeo da govori ni ministar pravde Srbije Nikola Selaković, uz obrazloženje da nema vremena za izjave za medije.

Odsustvo reakcije, za Milana Antonijevića iz Jukoma jeste poražavajuće i šalje jasnu poruku da svako može biti napadnut bez posledica. On kaže da to najviše govori o samim tužiocima:

„I to je pokazatelj da bi trebalo podsticati vece rasprave unutar tužilaštava o tome koja je svrha tuzilastva, kako će sami da zaštite nezavisnost i samostalnost i da imamo te jasne odgovore“, kaže Antonijević.

Predsednik Nikolić kritikovao je Vukčevića zbog najave da će proveriti sumnje da je aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković odgovoran za ratne zločine rečima: „Šta on to kopa po Srbiji“, nakon čega je Dikoviću uručio i orden.

Izostasla je reakcija nadležnih i na ovo, ali i na izjavu samo tužioca Vukčevića koji se u programu N1 požalio se da trpi pritiske zbog istraga koje vodi.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019