Vesti

Antonijević: Na odluku o povratku Šešelja u Hag nema žalbe (B92, 30.03.2015)



Na odluku Apelacionog veća o povratku Vojislava Šešelja u pritvor Haškog tribunala nije moguće uložiti žalbu, osim u izvanrednim okolnostima, do kojih je veoma teško doći, kaže za Blic Milan Antonijević iz JUKOM-a.

- Odluka je obrazložena izjavama samog Šešelja da se neće vratiti. Očekujemo da će biti sprovedena u najkraćem roku, što će biti izazov za državu, koja bi trebalo da Šešelja najpre stavi u pritvor, a potom sprovede u Hag - rekao je Antonijević.

Antonijević je naglasio da će se narednih dana videti koji će rok pretresno veće ostaviti Šešelju za povratak.

Prema dosadašnjoj praksi, najčešće korišćen pravnički izraz u takvim slučajevima je "u primerenom vremenu", ali može da bude i neki određeni rok.

Antonijević smatra da je "jasno zašto je žalbeno veće donelo odluku da se Šešelj vrati u Hag, s obzirom na to da je imao istupe u javnosti, sa neprimerenim izjavama u kojima je provejavao govor mržnje".
- Ova odluka Tribunala postavila je pred državu Srbiju veliki zahtev - rekao je Antonijević i podsetio da se Srbija obavezala ranije da će postupati po odlukama sudskog veća.

Sam Vojislav Šešelj je u više navrata rekao da se on neće dobrovoljno vratiti u pritvor, a ukoliko ga, kao je rekao, njegovi glavni saučesnici u svim ratnim zločinima uhapse i odnesu na aerodrom, šta on tu može.


Izvor




















Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019