Vesti

Hag traži povratak Šešelja! (Vesti online, 31.03.2015.)Odlukom da Vojislava Šešelja posle nepunih pet meseci vrati u Hag radi novog razmatranja odluke o njegovom puštanju na privremenu slobodu, Tribunal je ponovo uzdrmao Srbiju. U Vladi Srbije koja se našla u procepu, jer joj je i pored pune saradnje udaren ozbiljan šamar, ne kriju neprijatnu zatečenost uz ocenu da se radi o udaru na aktuelnu vlast.

Premijer Vučić priznaje da ne može da sakrije ljutnju zbog, kako je rekao, nemoralne odluke Tribunala. On misli da je on meta, a ne Šešelj.

Srbija- Očigledno moj govor na godišnjici bombardovanja 24. marta, ispred zgrade Generalštaba, nije naišao na opšte simpatije u svetu. Ali ja ne želim da menjam ni svoje srce, ni svoj um ni svoj obraz - komentarisao je Vučić kao da je u izbornoj kampanji i dodao da će se Vlada narednih dana izjasniti povodom haškog zahteva.

Za potpredsednika Vlade Rasima Ljajića Hag nastavlja sa "najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama kojima Srbiju ni krivu ni dužnu uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog Šešelja".

Ljajić podseća da je Šešelj pušten praktično bez ikakvih uslova i za njega i za državu Srbiju.

- Do sada je Srbija izvršila obaveze prema Tribunalu, ali dve kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet meseci našu saradnju značajno otežavaju, utiču na kredibilitet suda i percepciju koju naša javnost ima prema toj instituciji - naveo je Ljajić za "Vesti".

Advokat Branislav Tapušković smatra da je reč o presedanu.

- Bilo je i ranije puštanja na privremenu slobodu do izricanja presude, ali se nikada nije desilo nešto ovako frapantno da ga vraćaju pre presude, odnosno pre vremena. Mislim da ovaj korak Haga nije dobar i ne znam u šta će se izroditi - rekao je Tapušković za "Vesti".

Veliki zalogaj

Pretresno veće dužno je da postupi po odluci Žalbenog, da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS-a i naloži mu da se povratak u pritvorsku jedinicu Tribunala - objasnio je Milan Antonijević iz komiteta pravnika Jukom.
On je saglasan s ocenom da je ova odluka postavila pred državu Srbiju veliki zahtev i podsetio da se Srbija obavezala ranije da će postupati po odlukama sudskog veća.

Kao čudan potez Haga ocenjuje i Toma Fila, ukazujući da Žalbeno veće umesto da donese odluku, prebacuje je na prvostepeno veće.

- Ponašanje tužioca Bramerca je ispod svakog nivoa, jer se na odluku o puštanju Šešelja nije žalio, a sada traži da se on vrati u pritvor. Mislim da je reč o napadu na Vladu i ponižavanju Srbije - kazao je Fila za naš list.

Zavrzlame

Zanimljivo je da je Tužilaštvo ubrzo posle puštanja Šešelja novembra 2014. podnelo zahtev za poništavanje te odluke, jer su "Šešeljevi javni nastupi pokazali da je poverenje u njegovo ponašanje bilo neosnovano". Taj zahtev je odbilo Pretresno veće, ali je Žalbeno sada prihvatilo deo žalbe tužilaštva. Sudije veća da bi na novoj raspravi Šešelj, tužilaštvo, Srbija i Holandija, mogle da iznesu stavove, pa da sud odlučuje o privremenoj slobodi.

Da Tribunal udara na državu Srbiju, smatra i ministar za rad Aleksandar Vulin. Ovaj političar u javnosti doživljen kao branilac Vučićevog lika i dela, istakao je da odluka iz Haga ima veze s pokušajem rušenja Vučića i destabilizacijom zemlje.

Neću dobrovoljno, nek me uhapse!

Vest o nalogu da mora nazad u pritvorsku ćeliju Haškog tribunala Šešelja je zatekla u sedištu stranke, u Zemunu, baš dok se spremao na put za Bor.

Šešelj kaže da odluku neće da poštuje niti ga je nalog iz Haga uznemirio.
- Nisam se uplašio, a i zašto bih, pa ja sam Haški tribunal pobedio! Sigurno je da se dobrovoljno neću vratiti u Hag! Osećam se dobro, a koliko mi je narušeno zdravlje dobro znaju i haški i ostali lekari. Dijagnoza je tu, ali se ja borim. To što sam politički aktivan ne treba nikoga, a najmanje Haški tribunal da iznenađuje. Pa i u Hagu sam obećavao da ću nastaviti da se bavim politikom i da ću sve uraditi da srušim režim u Srbiji - kaže za "Vesti" Šešelj. On dodaje da su je za vest čuo kada su ga juče pozvali iz kancelarije Haškog tribunala.

- Zvali su me oko 11 sati i pričali na nerazumljivom engleskom. Rekao sam im da ih ne razumem i da govore srpski. Nakon kratke stanke su me obavestili da ću u sredu dobiti njihovu odluku, napismeno i na srpskom jeziku - priča Šešelj. On kaže da iza odluke Haga stoji režim iz Beograda.

- Nikolić i Vučić me se boje, jer je rejting radikala već premašio 20 odsto, a idu izbori u Vojvodini, priča se i lokalnim izborima, a nisu isključeni ni parlamentarni, pa je njima u interesu da me se što pre oslobode. Međutim, što me više gone, ja sam sve jači - kaže smejući se grohotom Šešelj. Svestan je da će po njega poslati policiju.

- Poslaće po mene sve što imaju i nemaju, vojsku, policiju, Žandarmeriju, engleske specijalce, Amerikance i Indijance, ali ni to im neće pomoći! Neka me hapse Vučić i Nikolić, dobrovoljno se ne vraćam u Hag - odlučan je Šešelj.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019