Vesti

SLUČAJ ŠEŠELj: Hag raspisuje poternicu!? (Pravda, 04.04.2015)BEOGRAD – Milan Antonijević, direktor „Jukoma”, očekuje da će Haški tribunal tretirati Vojislava Šešelja kao begunca, s obzirom na izjavu da neće da se preda i da će u njegovom slučaju biti primenjena procedura koja uključuje i Ministarstvo spoljnih poslova, piše Politika.

– Šešelj je izjavio da ne želi da se dobrovoljno odazove i nema treće varijante za njegovo izručenje. Nema ni mnogo prostora za široka pravnička tumačenja, ali situacija kakva je Šešeljeva nije detaljno zakonski uređena. Ključna stvar je politička volja da se saradnja sa Hagom nastavi i na ovom primeru i nadam se da neće biti izgubljeno mnogo vremena – navodi Antonijević.

On podseća da naš zakon propisuje da se nalog posredstvom ministarstva dostavlja nadležnom sudu koji sprovodi istu proceduru kao i u slučajevima izručivanja drugih haških begunaca.

Pravnici ističu da se Srbija ni na šta nije obavezala u slučaju Šešelja, osim da mu ne izda pasoš, što je svuda u svetu uslov da ostane u zemlji u koju je poslat. Uobičajeno je u Hagu da se država u koju se vraća optuženi pita o garancijama. U prvom rešenju za Šešelja Srbija je odgovorila da će ispoštovati haške uslove ukoliko se on saglasi. Do sada Hag nije bio u situaciji da na slobodu pušta nekog ko ne prihvata garancije, niti je naša zemlja morala da garantuje za nekog protiv njegove volje. Šešeljev slučaj pun je presedana, pa je i ova situacija do sada neviđena, navodi Politika.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada Srbije odlučivati o zahtevu Haškog tribunala kada dobiju „papire“ u kojima se navodi da je lider radikala Vojislav Šešelj ozdravio.

Vučić je istakao da je Šešelj građanin Srbije o čijoj politici ne misli ništa dobro, ali da je njegov posao da zaštiti građane i ustavom zagarantovano pravo građana.

– Da vidimo kako će pravno to (Haški tribunal) da uradi, a onda ćemo da donosimo odluku u skladu sa interesima Srbije i poštovanjem prava građana Srbije- rekao je Vučić.

Vlada ima dostojanstvo, drži do ponosa naroda i prava građana, rekao je Vučić i upitao zašto Hag konačno ne izrekne presudu.

Podsećamo, dr Šešelj je u više navrata istakao da se dobrovoljno neće predati, kao i da je on završio šta je imao u Hagu. Presuda još uvek, ni posle 12 godina nije doneta.

Srpska vladajuća elita je složna u oceni da su poslednji zahtevi Haga u vezi Šešelja pritisak na vlast, a takvu tvrdnju je izneo i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Jedan od sledećih mogućih koraka Haškog tribunala je da raspiše međunarodnu poternicu za Vojislavom Šešeljem dajući mu status „begunca“, te na taj način pokuša da izvrši dodatni pritisak na Vladu Srbije.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019