Upitnik za izbegla lica

Upitnik za izbegla i raseljena lica iz Republike HrvatskeKomitet pravnika za ljudska prava – YUCOM učestvuje kao partner Centra za mirovne studije u sprovođenju projekta Naglašavanje ljudskih prava u područjima od posebnog državnog interesa koji je finansiran od strane Delegcije Evropske unije. Projekat se sprovodi u okviru programa međuetničkih odnosa i intelektualnog dijaloga.

Uočili smo potrebu da učestvujemo u projektu s obzirom da nakon 16 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i dalje postoje problemi koji se odnose na povrtak izbeglih lica, kao i da im se omogući da uživaju zagarantovana prava. Tokom ratnog perioda i posle operacije Oluja Hrvatsku je napustilo ili je iz nje izbeglo 250.000 Srba, što je predstavljalo 7,5% ukupnog stanovništva Hrvatske 1991. godine. Značajan povratak srpskih izbeglica usledio je nakon demokratskih promena u Srbiji 2000. godine, tako da se do 2009. godine u Hrvatsku, prema podacima iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Hrvatske za 2009. godinu, vratilo 108.486. izbeglih lica.

YUCOM će sprovesti istraživanje koje će se sastojati od analize studija slučaja 400 izbeglih lica koja žive u Srbiji sa naglaskom na tzv. drugu generaciju (više od 50% ispitanika će biti mladi od 15-30 godina). Cilj istraživanja je da se stvori osnova za zagovaranje akcija na lokalnom i regionalnom nivou koje će biti usmerene na stvaranje uslova za održivi povratak izbeglih lica. Takođe, istraživanje će omogućiti da se stekne uvid u uslove potrebne za potencijalni novi talas povratka druge generacije izbeglih lica koja odrastaju u Srbiji, a koja svoju budućnost vide u Hrvatskoj.

U nastavku se nalazi upitnik namenjen izbeglim licima iz Republike Hrvatske koji se može popuniti i poslati na office@yucom.org.rs.
Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019