Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje povodom napada Advokatske komoreKrajem septembra 2007. godine u propagandnim visokotiražnim medijima, a povodom smene sudije Gordane Božilović Petrović koja je u veću za ratne zločine donela prvostepenu presudu u slučaju Škorpiona, pokreće se kampanja protiv Nataše Kandić, koju optužuju da je smenila sudiju zajedno sa američkom ambasadom. Sredinom oktobra u kampanju se uključuje i Advokatska komora koja je kako prenosi dnevnik „Glas javnosti“ od 15. oktobra 2007. godine na skupštini Advokatske komore Beograda: „Inicira preispitivanje uloge nekih nevladinih organizacija i njihovih pritisaka na pravosuđe.“ Kako je navedeno u ovom tekstu po rečima advokata Gorana Petronijevića: „Upravni odbor AKB pozabaviće se i nadripisarstvom Kandićeve, čiji je FHP punomoćnik muslimanskih, hrvatskih i šiptarskih žrtava u svim procesima za ratne zločine.“ Istom prilikom postavlja se pitanje odgovornosti nekih advokata koji za velike pare rade za pojedine NVO.


U tekstu od 26. oktobra 2007. godine u „Glasu javnosti“ se specificira da se taj „problem“ preplaćenih advokata koji rade za NVO, zapravo odnosi na Biljanu Kovačević Vučo, tako što se eksplicitno navodi da je Skupština Advokatske komore Beograda pored rasprave o podnošenju krivične prijave protiv Nataše Kandić pokrenula i raspravu povodom Biljane Kovačević – Vučo i YUCOM-a. Predsednik Advokatske komore Beograda, Vojislav Nedić povodom ovoga izjavljuje: „Rečeno nam je da se ona pojavljuje kao advokat – punomoćnik oštećenih, i kao direktor YUCOM-a, da se te njene uloge mešaju, da u NVO ima visoka primanja, što je nespojivo, pa je traženo da razmotrimo ima li osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nje pred Disciplinskim sudom AKB. O svemu ovome u subotu ćemo obavestiti Upravni odbor Advokatske komore Srbije da bismo ove probleme digli na najviši nivo u srpskoj advokaturi.“


Ova kampanja predstavlja poslednji u nizu napada na borce za ljudska prava u Srbiji sa ciljem da im se onemogući adekvatna zaštita ljudskih prava, a njen glavni pokretač je nekadašnji sudija, a sada advokat Goran Petronijević, koji je kao sudija vodio postupak protiv NATO pakta, a kao advokat brani uhglavnom pripadnike mafije i jedan je od advokata odbrane u slučaju ubistva premijera Đinđića.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019