Saopštenja YUCOM-a

Otvoreno pismo predsedniku Narodne skupštine Srbije16.11.2007.
OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU SKUPŠTINE SRBIJE
Poštovani gospodine Duliću,

Povodom nedopustivog ponašanja poslanika Narodne skupštine Republike Srbije na sednici 14. novembra 2007. godine i u skupštinskom holu, organizacije civilnog društva zahtevaju od Vas da se javno izvinite Nataši Kandić i predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji na prvoj narednoj sednici Skupštine, kao i da preduzmete sve mere koje Vam stoje na raspolaganju da se poslanici Srpske radikalne stranke kazne i spreče u daljem promovisanju govora mržnje i prostačkog ponašanja.

Nataša Kandić je u Narodnoj skupštini bila izložena celodnevnom verbalnom šikaniranju i torturi, uz korišćenje brojnih uvreda i govora mržnje uperenog protiv građana hrvatske nacionalnosti. U holu Narodne skupštine poslanici Srpske radikalne stranke prodavali su i poklanjali knjigu pod nazivom: „Afera Hrtkovci i ustaška kurva Nataša Kandić“. Javno demonstriranje bahatosti, prostakluka i mržnje nije naišlo na adekvatnu reakciju srpskog parlamenta. Štaviše, Vaša izjava o prodaji knjiga bez fiskalnih računa doprinela je atmosferi pogroma u Skupštini Srbije i pokazala apsolutnu neodgovornost i nemoral cele institucije kojom predsedavate.

Ponašanje poslanika u Skupštini je u Vašoj nadležnosti. Smatramo Vas lično odgovornim za svaki atak na osnovna ljudska prava bilo pojedinca ili grupe od strane poslanika. Takođe, zahtevamo od Vas da hitno pokrenete disciplinske postupke protiv svih poslanika koji su učestvovali u hajci na Natašu Kandić, kao i na poslanice Vesnu Pešić, Aleksandru Jerkov i druge i na taj način pokušavali da prikriju nesumnjivu odgovornost Srpske radikalne stranke za etničko čišćenje u Vojvodini tokom 1991. godine. i dodatno zastraše svedoke ovih zlodela.

Na Vama leži odgovornost što se skupštinska govornica koristi za veličanje zločina i zastrašivanje svedoka, kao i za napade na osobe koje se bore za otkrivanje istine i kažnjavanje zločinaca. Neprofesionalnim i neodgovornim rukovođenjem sednicama Skupštine, omogućili ste da ona postane poligon za promociju ratne propagande, za šta se Vojislavu Šešelju između ostalog sudi u Hagu. Veličanje ratnih zločinaca i zločinačkih ideja ne predstavlja legitimnu političku opciju, već društveno opasno ponašanje koje zahteva intervenciju nadležnih organa, a ne saučesništvo i ćutanje.


Anti-trafiking centar

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Centar za mir i razvoj demokratije

Centar za unapređenje pravnih studija

CHRIS mreža odbora za ljudska prava u Srbiji

Gej-strejt alijansa

Građanske inicijative

Helsinški odbor za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava

Labris – grupa za lezbejska ljudska prava

Linet

Švedski helsinški odbor za ljudska prava

Udruženje studenata sa hendikepom

Žene u crnomLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019