Saopštenja YUCOM-a

Zaštititi Vojvodinu kroz donošenje novog Ustava SrbijeZaštititi Vojvodinu kroz donošenje novog Ustava Srbije

Kuća ljudskih prava i demokratije zahteva od poslanika Skupštine Srbije da hitno osnuju odbor za donošenje novog Ustava Srbije i otvore javnu raspravu sa predstavnicima svih zainteresovanih grupa u društvu. Odluka Ustavnog suda Srbije kojom se drastično smanjuju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine još jednom pokazuje da važeći Ustav predstavlja ozbiljnu pretnju razvoju Srbije kao moderne evropske države.

Odlukom Ustavnog suda Srbije pokrajina Vojvodina izgubila je veliki broj nadležnosti. Kuća ljudskih prava neće komentarisati pravnu stranu odluke dok ne dobijemo celokupno obrazloženje, ali je već sada jasno da je problem u Ustavu Srbije koji ostavlja mogućnost Ustavnom sudu da ovako drastično poništi stečena prava i naruši položaj Autonomne pokrajine Vojvodine.

Borba za pokrajinska ovlašćenja nije cepanje države, već legitimna zaštita stečenih prava građana Vojvodine koja su grubo i protivustavno poništena aktima nelegitimne jednostranačke skupštine Srbije iz 1989. i 1990. godine. Nema nijednog opravdanog razloga zašto Vojvodina ne može da otvori kancelariju u Briselu, da donosi strategiju za razvoj visoke tehnologije ili da uređuje vodoprivredu i šumarstvo na svojoj teritoriji. Posebno je opasan simbolički značaj donošenja ovakve odluke na godišnjicu početka Miloševićeve „anti-birokratske revolucije“ koja je označila uvod u raspad Jugoslavije i buduće ratove.

Umesto očekivane dalje decentralizacije i prenosa ovlašćenja na nivo koji je bliži građanima, ovakvom odlukom vraća se politika grube centralizacije iz doba Slobodana Miloševića. Podsećamo javnost da centralizacija nikada i nigde nije dobro rešenje za očuvanje državne celovitosti. Naprotiv, najbolje rešenje za izgradnju države kojom su svi građani zadovoljni je uvažavanje legitimnih interesa različitih regiona. Građani Vojvodine moraju ponovo dobiti pravo da odlučuju o svim poslovima i odlukama vezanim za njihovu budućnost. To se može postići jedino donošenjem novog Ustava koji će biti rezultat široke i ozbiljne javne rasprave i društvenog konsenzusa o vrednostima koje su temelj svake ozbiljne države.

Za Kuću ljudskih prava i demokratije

Građanske inicijative
Beogradski centar za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za praktičnu politikuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019