Saopštenja YUCOM-a

YUCOM povodom preterane upotrebe sile prema građanima (24.09.2012.)



Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM oštro osuđuje preteranu upotrebu sile prema građanima u više odvojenih slučajeva tokom proteklih dana, a koji za vinovnike ima predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i komunalne policije.

Podsećamo da je u nedelju 16. septembra 2012. godine policija privela Maju Atanasijević i da je tokom pritvora, u policijskoj stanici Zemun protiv nje uprotrebljena sila. Tada je Maja Atanasijević dobila više udaraca u predelu glave. Osim što je bila fizički maltretirana, sve vreme zadržavanja bila joj je uskraćena hrana i osnovni higijenski uslovi. Dva dana kasnije, 18. septembra u jutarnjim časovima komunalna policija pretukla je putnika gradskog prevoza koji je odbio da napusti autobus, jer nije kupio kartu.

Na porast nasilja niko ne sme da ostane nem, a naročito kada državni organi, koji bi trebalo da štite građane, prekorače svoja ovlašćenja i neosnovano primenjuju silu.

Stoga YUCOM zahteva hitnu reakciju nadležnih i identifikovanje lica koja su učestvovala u ovim incidentima. Ovakvo postupanje organa javne vlasti pokazuje da je neophodna edukacija onih koji imaju mogućnost da primenjuju silu, kako bi se sprečilo narušavanje poverenja u državne organe. Takođe, adekvatna reakcija javnosti i medija je neophodna, ali prioritet svima bi trebalo da bude osnaživanje građana da prijave svaku povredu ljudskih prava koju uoče, a naročito slučajeve torture.

S obzirom na čestu pojavu torture i neodgovorno ponašanje nosioca vlasti i prekoračenja ovlašćenja od strane policije i drugih državnih organa, podsećamo da pravni tim YUCOM-a pruža pravnu pomoć žrtvama torture, kako bi uticao na odgovorniju praksu postupanja državnih organa prema građanima.

U prilogu se nalazi tekst celog saopstenja:



















Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019