Saopštenja YUCOM-a

Tribina "Slucaj Petakov ili zatvor za uvredu", ponedeljak 19.11. u 18h– SLUČAJ PETAKOV ILI ZATVOR ZA UVREDU –

Učestvuju:

Milan Antonijević, direktor YUCOM-a
Ranko Končar, istoričar
Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a
Nedim Sejdinović, predsednik IO NDNV-a

Mesto i vreme:

Medija centar Vojvodine/Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad
Ponedeljak, 19. novembar 2012, sa početkom u 18,00 časova

O tribini:

Aktivista i antifašista Zoran Petakov nalazi se u kućnom zatvoru više od četrdeset dana zbog krivičnog dela uvrede. On je osuđen na osnovu tužbe bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (Mirka Bulovića) iz 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji. Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“.

Da li u društvu koje sebe želi da nazove demokratskim neko sme da bude u zatvoru zbog krivičnog dela uvrede koje je u demokratskim zemljama dekriminalizovano? Inače, radi se o krivičnom delu za koje je izmenama Krivičnog zakona Srbije ukinuta mogućnost izricanja kazne zatvora, jer ne predstavlja veliku društvenu opasnost. Za krivično delo Petakova nastupila je i apsolutna zastarelost, ali i pored toga on je i danas u "kućnom zatvoru". I biće ukupno 100 dana, po presudi. Zašto izostaje reakcija javnosti na ovo elementarno kršenje ljudskih prava? Da li Srpska pravoslavna crkva, i ovim slučajem, pokazuje da je moćnija od države? U kojoj meri je "slučajem Petakov" ugrožena sloboda izražavanja u Srbiji?

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneli su prošle nedelje predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću molbu za pomilovanje Zorana Petakova. "Slučaj Petakov" se može po mnogim elementima porediti sa "slučajem Šaš", kada je Nikolić prihvatio molbu za pomilovanje. Da li će sada uslediti ista reakcija, ili će se još jednom pokazati da vlast ima drugačije aršine?

Ovo su neka od pitanja na koje će pokušati da damo odgovor na našoj tribini.

Budite sa nama!Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019