Saopštenja YUCOM-a

Otvoreno pismo Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU (25.06.2013.)Organizacije za zaštitu ljudskih prava otvorenim pismom podstiču Evropsku komisiju i zemlje članice Evropske unije da se Srbiji odredi datum otvaranja pristupnih pregovora u što kraćem roku.
Ovaj čin Evropske unije bio bi jasan znak da je Srbija spremna da otvori oblasti u kojima će svako poboljšanje da znači i direktno poboljšanje života građana.

Vrednosti koje Evropska unija donosi, naročito u poglavljima 23 i 24 koja će da se otvori na samom početku pregovora, u potpunosti će Srbiju da udalji od politike sukoba, netolerancije i nestabilnosti.

Takođe, to će biti jasan pokazatelj da energija uložena u promene koje su započete 5. oktobra 2000. godine nije zaboravljena, da se svaki napredak i spremnost za pregovore ceni. Pitanja koja je Srbija uspešno rešavala, od saradnje sa Haškim tribunalom, pa do najnovijih pomaka u odnosima u regionu govore nam da postoji spremnost za započinjanje višegodišnjeg prilagođavanja propisima EU, ali što je mnogo važnije, da postoji spremnost za usaglašavanje sa vrednostima koje EU donosi.

Otvaranje pristupnih pregovora nije i ne treba da bude podrška bilo kojoj Vladi, već podrška građanima Srbije da izgrade svoju zemlju kao, stabilnu, modernu i spremnu da odgovori na sve izazove sa kojima se suočava.

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:
- Građanske inicijative
- Beogradski centar za ljudska prava
- Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
- Helsinški odbor za ljudska prava
- Centar za praktičnu politiku

Pismo potpisuju i:

- Centar za Evroatlantske studije – CEAS
- Centar za ljudska prava-Niš
- Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
- Udruženje “Korak napred” iz Kruševca
- Gej strejt alijansa
- Argus – Civilno udruženje Mađara u Vojvodini za prava manjina
- SOS telefon
- PROTECTA Niš
- Centar za razvoj neprofitnog sektora
- Žene u crnom
- Centar za kulturnu dekontaminaciju
- Centar za samostalni život OSILawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019