Saopštenja YUCOM-a

DRŽAVA MORA DA OBEZBEDI PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA I OKUPLJANJAKoalicija za ravnopravnost KORAK pozdravlja održavanje Povorke ponosa, koja je najavljena za 20. oktobar u Podgorici i poziva crnogorske institucije da pruže potrebnu podršku kako bi ovaj događaj bio siguran za sve njegove učesnike/ce.

Povorka ponosa predstavlja legitiman vid borbe za prava LGBT osoba, koje su usled visokog nivoa homofobije diskriminisane i marginalizovane u crnogorskom društvu, kako sa aspekta poboljšanja statusa i kvaliteta života LGBT osoba, tako i unapređenja prava svih građana/ki i ukupnog demokratskog razvoja društva. Stoga, u kontekstu najavljene Povorke ponosa pozivamo nadležne državne organe da se posvete punoj primeni obaveza koje je Crna Gora preuzela u oblasti sprečavanja diskriminacije, a što uključuje kako međunarodne ugovorne obaveze, tako i one koje su definisane crnogorskim zakonodavnim okvirom.

Nadležne institucije moraju biti dosledne u efektuiranju retoričke podrške i u punom kapacitetu omogućiti mirno održavanje Povorke ponosa, a što prie svega znači osiguranje bezbednosti organizatorima i učesnicama iste. Imajući u vidu pozitivno iskustvo u vezi sa posvećenošću i profesionalnim odnosom policije u obezbeđivanju Sea Side Pride-a, koji je održan u julu ove godine u Budvi, očekujemo da će njihovo postupanje biti isto u slučaju Povorke u Podgorici.

Dodatno, pozivamo i pravosudne organe, pre svega tužilaštvo, da konačno počnu brzo i efikasno procesuirati slučajeve nasilja, govora mržnje i diskriminacije u odnosu prema LGBT osobama. Ovo je značajno i zbog brojnih neprocesuiranih i nerešenih slučajeva iz ovog domena u prethodnom periodu, a koji su snažno uticali na rast nepoverenja LGBT osoba u rad institucija, sa jedne, i ohrabrivanje nasilja, sa druge strane.

Smatramo važnim i da se najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti nađu među učesnicima/cama Povorke ponosa, jer će takvim gestom poslati najbolju poruku građanima/kama da njihovo zalaganje za ljudska prava i poštovanje Ustava i zakona nije deklarativno, već suštinska vrednost koju slede u rukovođenju društvom.

Održavanje Povorke ponosa je od ključne važnosti i za napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, jer se Povorkom ponosa brani prava na slobodno i mirno okupljanje kao jedno od temeljnih prava i pokazuje da li je crnogorsko društvo spremno da u potpunosti prihvati vrednosti sadržane u osnivačkim aktima EU.

Koaliciju KORAK čine Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Gej Strejt Alijansa – GSA (iz Srbije); Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava (iz Kosova); Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum progres (iz Crne Gore).

Ispred Koalicije za ravnopravnost KORAK
Petar Đukanović, Centar za građansko obrazovanje

Preuzmite SaopštenjeLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019