Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje - Predmet Počuča sutra pred sudijom (22.07.2014.)Predmet Počuča sutra pred sudijom

U sredu, 23. jula 2014. godine, pred Višim sudom u Beogradu biće održan pretres u krivičnom postupku protiv Radomira Počuče, povodom poziva na linč aktivistkinja udruženja "Žene u crnom".

Da podsetimo, 27. marta 2014. godine, Počuča, tada portparol antidiverzantske jedinice MUP-a, je na svom privatnom Facebook nalogu postavio link sa vešću da organizacija "Žene u crnom" obeležava 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, sa informativnog portala dnevnih novina Blic. Uz vest, otvoreno i direktno pozvao je pripadnike svih navijačkih grupa da skup spreče nasiljem. Ovom pozivu na nasilje, posle inicijalne Počučine objave pridružili su se mnogi desničarski aktivisti na društvenim mrežama, kao i šira javnost.

U vezi sa navedenim, YUCOM je 28. marta 2014. godine podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu za krivično delo Rasna i druga diskriminacija, ali ju je tužilaštvo prekvalifikovalo u krivično delo Ugrožavanje sigurnosti.

Kao posledica Počučinog poziva na nasilje ispred prostorija organizacije "Žene u crnom", održan je protest desničarskih organizacija, a koji je rezultirao i peticijom stanara zgrade da se "Žene u crnom" isele iz svojih prostorija u Jug Bogdanovoj ulici. Ovakva reakcija stanara je u ovakvoj atmosferi donekle i razumljiva, s obzirom na to da su, posle navedenog protesta stanari bili zabrinuti za svoju bezbednost.

Komitet pravnika za ljudska prava podržava pravovremenu reakciju nadležnih organa i podseća javnost da ovaj incident nije usamljen, da su aktivisti organizacija često na meti neistomišljenika i da je dosadašnja politika nekažnjivosti otvorila prostor za ovako ekstremna delovanja, usmerena protiv svih pojedinaca i organizacija koji se svojim radom zalažu za toleranciju i promociju ljudskih prava.

Podsetimo i na slučaj u kome su državni organi odbili vođenje postupka protiv odgovornih lica u dnevnom listu Kurir, a koji smo pokrenuli zbog širenja mržnje protiv pripadnika albanskog naroda.

Svi navedeni primeri ukazuju na nedostatak političke volje da se ovaj problem sistemski reši i zaustavi širenje mržnje kako protiv pripadnika manjinskih grupa, tako i protiv svih koji se zalažu za njihova prava.

Kao zastupnici organizacije "Žene u crnom", očekujemo da pravosuđe izmeni dosadašnju praksu nekažnjivosti u slučajevima širenja mržnje i napada na branitelje i braniteljke ljudskih prava i sprovede fer i pravično suđenje.

YUCOM timLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019