Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje: Otvoreno pismo ministru Ljajiću(23.07.2014)Ovo saopštenje izdajemo povodom pisma koje je Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM uputio ministru Rasimu Ljajiću 23. jula 2014. godine, a na koje nikada nismo dobili odgovor. Radi se o zaštiti građanina Republike Srbije, doktora Predraga Božovića, koji navodi da je ministar Ljajić o njemu izneo neistinite tvrdnje na skupštinskom zasedanju od 9. juna 2014. godine. YUCOM-u je u tu svrhu, kao dokaz, priložena i dokumentacija od strane dr Božovića. Pismo ministru smo uputili sa najboljom namerom, verujući da se radi o nesporazumu, ili omašci, a pošto do danas nismo dobili nikakav odgovor isto pismo prosleđujemo javnosti i još jednom molimo ministra da na njega odgovori i spreči uvećanje štete koju jedan građanin Srbije trpi zbog navoda koje je ministar izneo za skupštinskom govornicom.

Poštovani gospodine Ljajiću,

Komitetu pravnika za ljudska prava - YUCOM sa molbom za pravnu pomoć obratio se dr Predrag Božović, koji je bio predmet Vašeg izlaganja na skupštinskom zasedanju 9. juna 2014. godine. Tom prilikom ste na pitanje poslanika Borka Stefanovića izjavili:

,,Što se tiče doktora Božovića, stvar stoji da je bio konkurs u ministarstvu. Čovek je tražio da dođe kod mene. Nisam znao kojim povodom. Ja sam ga primio. Pokazao mi je dokumenta da je konkurisao, da nije primljen i da je primljen čovek iz moje stranke. Istog momenta sam poništio konkurs. Verujte, nisam znao ko je primljen, ali je tačno bilo ono što je on rekao. Poništio sam konkurs. Konkurs je ponovljen, ne znam ko je primljen. Mislim da sigurno nije čovek iz stranke.

Znam da smo se raspitivali za doktora Božovića u institucijama i firmama u kojima je radio. Možda nije lepo ovo što ću reći, ali smo dobili manje-više negativnu ocenu od svih gde je radio. Ne znam ko je primljen. Tu su ljudi iz ministarstva, možda oni mogu da mi pomognu, ali verujte, nemam pojma ko je sada primljen i da li je uopšte on konkurisao na tom ponovljenom konkursu”. (izvor : http://www.otvoreniparlament.rs/2014/06/09/page/5/ ).

Doktor Božović je Komitetu pravnika za ljudska prava dostavio kopiju radne knjižice kao dokaz da je u toku svog radnog veka bio zaposlen samo kod jednog poslodavca. Samim tim izjava da ste dobili negativnu ocenu od svih institucija i firmi u kojima je on radio, ne može biti tačna. Zbog Vašeg izlaganja koje je bilo javno, u skupštinskom prenosu, doktor Predrag Božović trpi neprocenjivu profesionalnu štetu usled netačne informacije da je negativno ocenjen od strane više poslodavaca kod kojih je bio zaposlen.

Dr Božović tvrdi da je kao učesnik u šest konkursnih postupaka u resornom ministarstvu od maja 2013. godine do aprila 2014. godine prikupio čvrste materijalne dokaze koji svedoče o protivzakonitim radnjama službenika Ministarstva. Nadamo se da je vaše izlaganje u skupštini koje se odnosilo na dr Božovića bilo omaška i da nije imalo veze sa ovom njegovom tvrdnjom.

S tim u vezi, apelujemo na Vas da objavite da je informacija koju ste izneli na skupštinskom zasedanju 9. 06. 2014. godine o doktoru Predragu Božoviću netačna i sprečite uvećanje štete koju dr Božović trpi usled narušavanja njegovog profesionalnog ugleda.

Poštovani ministre Ljajiću, Vas svakako štiti imunitet koji uživate kao ministar, ali se uzdamo u Vašu svest o tome koja je razmera štete koju jedan građanin Srbije može trpeti zbog netačnih navoda izrečenih za skupštinskom govornicom od strane tako visokog državnog zvaničnika kao što je Ministar.

Saopštenje

U Beogradu, 23. 7. 2014. godineLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019