Saopštenja YUCOM-a

Osuda nasilničkog ponašanja u gradskom prevozu u Beogradu - Saopštenje(13.11.2014)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM najoštrije osuđuje nasilničko ponašanje S.Đ, angažovanog na brojanju putnika u javnom prevozu, prema starijem sugrađaninu koji je 12.11.2014. godine pokušao da uđe u tramvaj na liniji broj 2 u Beogradu. Česte scene nasilničkog ponašanja kojima prisustvujemo na ulicama Beograda, u javnom prevozu i na sličnim mestima iznova nas podsećaju da je potrebno još mnogo raditi na suzbijanju i sprečavanju nasilja u našem društvu.

Iako je za pohvalu brza reakcija pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su u toku dana uhapsili S.Đ, odgovor na novi slučaj nasilničkog ponašanja koji je šokirao javnost ne sme stati na ovome. Potrebno je u efikasnom postupku koji ispunjava garancije pravičnog suđenja utvrditi odgovornost S.Đ. i odmeriti pravičnu kaznu za postupanje koje smo videli na snimku objavljenom u sredstvima javnog informisanja.

Pored toga, JKP Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“ dužno je da utvrdi odgovornost vozača tramvaja u kom se dogodio incident. Kako se može videti na snimku objavljenom u sredstvima javnog informisanja, vozač tramvaja je u jednom trenutku pokušao da krene kako bi sprečio ulazak žrtve napada u tramvaj. Ovo je moglo dovesti do fatalnih posledica po osobu koja je žrtva napada i ne sme ostati bez utvrđivanja odgovornosti vozača.

Iako su vozači Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ i drugih autobuskih prevoznika često žrtve napada nasilnika koji ostaju nekažnjeni, smatramo da se u ovom slučaju mora utvrditi i odgovornost samog vozača tramvaja u kom se dogodio incident. Komitet pravnika za ljudska prava će uvek, kao i u ovom slučaju, izražavati svoju solidarnost i podršku prema svim osobama koje su žrtve nasilničkog ponašanja.

Na kraju podsećamo medije na obavezu zaštite identita svih učesnika u ovom incidentu i ističemo da se S.Đ. dokle god ne bude pravnosnažno osuđen zbog nasilničkog ponašanja mora smatrati nevinim. Komitet pravnika za ljudska prava pratiće ovo suđenje i nastojati da svojim aktivnostima podrži našeg starijeg sugrađanina koji je žrtva napada.


Preuzmite SaopštenjeLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019