Saopštenja YUCOM-a

44 NVO protiv legitimizacije nasilja (29.02.2008)44 NVO PROTIV LEGITIMIZACIJE NASILJA (29.02.2008)

Četrdeset i četiri nevladine organizacije oštro osuđuju poslednju u nizu izjava ministra za infrastrukturu Velimira Ilića koja prevazilazi sve do sada date izjave, zato što predstavlja direktno i otvoreno podsticanje i pozivanje na nasilje prema političkim neistomišljenicima, pre svega prema parlamentarnoj stranci Liberalno demokratskoj partiji. U svojoj izjavi od 27. februara 2008. godine, ministar Ilić je naveo da vlast ne može da brani ljude „koji idu i vode akciju da Kosovo nije naše da ih ne pretuče neko ko je došao sa Kosova“, čime je pozvao na obračun sa pojedincima koji imaju drugačije stavove.

Naglašavamo da se nikada, u istoriji Srbije, nije dogodilo ovakvo direktno pozivanje na nasilje prema neistomišljenicima od strane predstavnika vlasti. Čak ni za vreme vladavine Slobodana Miloševića nisu postojali otvoreni pozivi na ubistvo i nasilje, kakvi ovih dana dolaze od strane ministara u vladi Srbije.

Četrdeset i četiri nevladine organizacije zahtevaju od javnog tužioca da pokrene postupak protiv Velimira Ilića i ispita odgovornost vlade Republike Srbije i pozadinu napada. Takođe, zahtevamo od predsednika Republike Srbije da reaguje i zauzme jasan stav u odnosu na pozive na nasilje koji su u poslednjim nedeljama sve učestaliji.

Ovo pismo upućeno je relevantnim međunarodnim i evropskim organizacijama, kao i ambasadama u Srbiji.Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Beogradski centar za ljudska prava
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Građanske inicijative
Žene u crnom
Pravnici za demokratiju
Beogradski krug
Antitrafiking centar
Koalicija za toleranciju protiv zločina iz mržnje
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Vojvođanski centar za ljudska prava
Regionalni centar za prigovor savesti
Otvoreni licej iz Sombora
Forum građana iz Stare Pazove
Centar za razvoj civilnog društva
Queeria
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
Sandžački intelektualni krug
Žene u crnom iz Srbije: Leskovac, Vlasotince, Vrbas, Velika Plana, Kraljevo, Kruševac, Kikinda, Bečej, Pančevo, Pirot, Zaječar, Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Bor, Vranje, Dimitrovgrad, Babušnica, Boljevac, Tutin
SOS Vlasotince
Esperanca, Novi Sad

Medijsko pokriće - B 92Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019