Saopštenja YUCOM-a

30 NVO najoštrije osuđuje privođenje Dinka Gruhonjića (11.04.2008)30 NVO NAJOŠTRIJE OSUĐUJE PRIVOĐENJE DINKA GRUHONJIĆA

Trideset NVO najoštrije osuđuje privođenje šefa dopisništva Bete Dinka Gruhonjića tokom akcije novosadskog Otpora u centru Novog Sada, 11. aprila 2008. godine. Privođenje Dinka Gruhonjića, koji je predsednik Nezavisnog udružena novinara Vojvodine i istaknuti borac za slobodu medija, jasan je znak da su vlasti u Srbiji nervozne i zbog toga koriste represivni aparat i krše osnovna ljudska prava.

Podsećamo, da je Dinko Gruhonjić od marta 2007. godine žrtva ozbiljnih pretnji upućenih preko internacionalnog neonacističkog sajta "Storm Front" i od strane drugih klerofašističkih organizacija i postavljamo pitanje kako to da za vlast u Srbiji žrtva od jednom postaje problem. Umesto da mu pruže zaštitu, organi vlasti u Srbiji koristeći administrativne mere sprečavaju ga u obavljanju novinarske dužnosti i ugrožavaju njegova osnovna ljudska, građanska i profesionalna prava.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Pravnici za demokratiju
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Inicijativa mladih za ljudska prava
Fond za humanitarno pravo
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Beogradski krug
Žene u crnom
Građanske inicijative
Anti trafiking centar
Žene u crnom iz Srbije: Leskovac, Vlasotince, Vrbas, Velika Plana, Kraljevo, Kruševac, Kikinda, Bečej, Pančevo, Pirot, Zaječar, Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Bor, Vranje, Dimitrovgrad, Babušnica, Boljevac, Tutin

U Beogradu, 11. april 2008. godineLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019