Saopštenja YUCOM-a

Organizacije za ljudska prava zahtevaju hitnu smenu Tijanića (29.04.2008)Organizacije za ljudska prava zahtevaju od Upravnog odbora RTS-a da hitno smeni generalnog direktora te kuće Aleksandra Tijanića zbog nasilničkog ponašanja i zluopotrebe „javnog servisa“ za napade na svoje političke neistomišljenike.

Aleksandar Tijanić fizički je napao mladića na Autokomandi u Beogradu 27. aprila i zadao mu nekoliko udaraca uz psovke i uvrede. Pre samo mesec dana, 27. marta, direktor „javnog servisa“ ošamario je mladića u hodniku Palate pravde. Siledžijsko ponašanje je postalo deo dnevnih aktivnosti direktora RTS-a, čemu doprinosi i zaštita koju mu otvoreno pružaju vladajuće stranke u Srbiji. Nakon najnovijeg napada, Tijanić je još jednom zloupotrebio instituciju koja se finansira od strane građana Srbije kako bi se obračunao sa političkim neistomišljenicima.

Organizacije za ljudska prava podsećaju javnost da je Aleksandar Tijanić na svoju funkciju izabran nezakonito, bez javnog konkursa i protivno Statutu RTS-a, jer nema visoko obrazovanje. Nakon njegovog imenovanja ceo tadašnji Upravni odbor na čelu sa rediteljem Dejanom Mijačem podneo je ostavku. Novi upravni odbor, sastavljen po partijskim kvotama od članova DSS-a i DS-a, jednoglasno je doneo odluku da Tijanić ostane na tom mestu. Aleksandar Tijanić u javnosti je poznat i po prostačkom rečniku koji koristi u javnim nastupima, govoru mržnje prema ženama i hajci koju je vodio protiv premijera Đinđića i reformske politike sve do atentata 12. marta 2003. godine.

Umesto proklamovanog javnog servisa, Tijanić je od RTS-a napravio partijski bilten i vernog poslušnika politike premijera Koštunice, koji se vrlo često koristi i kao privatno sredstvo obračuna sa svima koji ne dele političke stavove direktora i njegovih poslodavaca. Opstankom Tijanića na mestu generalnog direktora RTS-a šalje se jasan signal javnosti u Srbiji da je nasilje društveno prihvatljivo i da ljudi pod zaštitom vlasti mogu nekažnjeno da divljaju po ulicama.

Inicijativa mladih za ljudska prava
Građanske inicijative
Urban In
Fond za humanitarno pravo
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Švedski helsinški odbor za ljudska prava
Impunity watch Srbija
Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava
Gej strejt alijansa
Udruženje studenata sa hendikepom
Narodni parlament Leskovac
Žene u crnom
Pravnici za demokratiju
Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS
CUPS
Velikimali - PančevoLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019