Saopštenja YUCOM-a

Povodom izjava Dušana Janjića o stanju NVO sektora (03.07.2008)Povodom izjave Dušana Janjića - prilikom osnivanja fantomske organizacije Klub 21 zajedno sa dobro poznatim borcem za ljudska prava i razvoj demokratije Brankom Krgom - da su "u Srbiji civilno društvo i demokratska javnost iskorišćeni jednokratno, za 5. oktobar i posle toga pretvorene u nekoliko piramida pod kontrolom nekoliko tajkuna", YUCOM poziva nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima, ali i sve aktere civilnog društva koji se zalažu za vladavinu prava, suočavanje i raskid sa prošlošću, razvoj demokratskih institucija i afirmaciju novog vrednosnog sistema, da se suprotstave ovakvim i sličnim beskrupuloznim, paušalnim i bezobzirnim napadima čiji je jedini cilj da se unese dodatna konfuzija u već uvrežene stereotipe o nevladinim organizacijama i njihovoj “sumnjivoj” ulozi u društvu.
Zahtevamo od Kluba 21 da javnosti stavi na uvid podatke o navedenim „piramidama”, kao i imena i prezimena tajkuna pod čijom kontrolom deluje to “razbijeno civilno društvo”. O načinu na koji bi ovi osvedočeni borci za demokratiju pristupili “oslobađanju” civilnog društva od kontrole koja im se ukazuje, rečito svedoče njihovi “podvizi” opisani u knjizi Vojna tajna, izdavač: Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, 2004.
Međutim, bez obzira na sav cinizam Srbije 2008. godine da nas Klub 21 izvlači iz sunovarata “propasti civlinog društva”, ostaje otvoreno pitanje i ujedno i najveći problem: zašto mediji, a pre svega b92, daju prostora objavljivanju ovakvih informacija. Koji je to kriterijum opredelilo uredništvo da umesto izveštavanja o značajnim aktivnostima brojnih nevladinih organizacija i to pre svega branilaca ljudskih prava i njihovim uspesima i pred međunarodnim i domaćim organima u cilju uspostavljanja vladavine prava, daju prostora ovakvim neutemeljenim napadima koji ne samo da ne ukazuju na probleme koji zaista postoje u civilnom društvu u Srbiji nego odvraćaju pažnju od njih.

U Beogradu, 3. jula 2008. godine

Biljana Kovačević – Vučo
PredsednicaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019