Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje povodom divljanja ekstremističkih grupa na ulicama Beograda posle hapšenja Radovana Karadžića (25.07.2008.)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM osuđuje divljanje ekstremističkih desničarskih nacionalističkih grupa na ulicama Beograda i prebijanje novinara, u cilju odbrane haškog optuženika Radovana Karadžića, kao najozbiljniju zloupotrebu slobode izražavanja i javnog okupljanja. Zbog toga zahtevamo od državnih organa, pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade, da primene postojeće zakonske propise i zaštite ljudska prava zagarantovana Ustavom, pre svega pravo na sigurnost, slobodu izražavanja i zabranu nasilnih okupljanja.

Nanošenje teških telesnih povreda novinarima koji su izveštavali sa skupova, predstavlja klasičan primer zločina iz mržnje za koji pored neposrednih izvršilaca moraju da odgovaraju i oni političari koji zloupotrebljavaju slobodu izražavanja u cilju izazivanja mržnje.

Zahtevamo od državnih organa da preduzmu sve zakonske mere, uključujući i pokretanje postupaka za utvrživanje krivične odgovornosti.

Zahtevamo od Narodne skupštine Republike Srbije da oduzme imunitet narodnim poslanicima, koji su učestvovali u organizovanju protesta ekstremističkih nacionalističkih grupa, zato što svrha imuniteta nije zaštita narodnih poslanika od krivične odgovornosti za učinjena dela.

Zahtevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova da u skladu sa članom 54. Ustava RS, koji predviđa slobodu mirnog okupljanja, zabrani dalje održavanje nasiljem obeleženih protesta zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, radi zaštite prava i bezbednosti građana Republike Srbije.

U Beogradu, 25. jula 2008. godineLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019