Saopštenja YUCOM-a

RTS odbija prekomerne zahteve (12.08.2008)RDU RTS je 07.08.2008. godine (koji je YUCOM primio 11.08.2008. godine) doneo rešenje kojim je odbio zahtev YUCOM-a za pristup informacijama od javnog značaja od 24.07.2008. kojim je tražen Izveštaj o utrošku sredstava iz Ugovora zaključenog između Ministarstva kulture Republike Srbije i Radio Televizije Srbije za organizovanje manifestacije „Eurosong 2008“, s obrazloženjem da je „... očigledno da YUCOM vrši zloupotrebu slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, stekli su se uslovi za primenu člana 13 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, po kojem se tražiocu može uskratiti pravo na pristup informacijama od javnog značaja, naročito ako je traženje nerazumno, često, kada se ponavlja zahtev za istim ili već dobijenim informacijama ili kada se traži preveliki broj informacija“.

Da podsetimo:

1. YUCOM je 28.03.2008 podneo zahtev za slobodan pristup informacijama kojim je traženo da se obelodani iznos projektovanih sredstava za Evrosong 2008, na koji RTS nije odgovorio u zakonom predviđenom roku. Poverenik za informacije od javnog značaja je tražio od RTS-a da po zakonu dostavi informaciju. Umesto informacija, od strane generalnog direktora RTS-a usledio je niz napada na Poverenika Rodoljuba Šabića, od kojih je najblaži bio da je on „kućni patuljak Biljane Kovačević-Vučo“. Informacija o predviđenom budžetu za Evrosong nikada nije dostavljana javnosti.

2. Drugim zahtevom u vezi Evrosonga od 23.06.2008, YUCOM je tražio dostavljanje posebne odluke UO RTS-a kojom se odobravaju sredstva neophodna za organizaciju muzičke manifestacije „Eurosong 2008”, a koja je predviđena zapisnikom sa XV sednice UO RDU RTS. Kako RTS ni na ovaj zahtev nije odgovorio, podneta je žalba Povereniku za informacije (o kojoj još uvek nije odlučeno).

3. Treći i istovremeno, poslednji zahtev (od 24.07.2008) je dostavljanje spomenutog Izveštaja o utrošku sredstava iz ugovora Ministarstva kulture i RTS-a za organizovanje „Eurosonga” od 24. jula 2008. koji je RTS odbio da ispuni, ocenjujući da je YUCOM preterao tražeći tri različite informacije od javnog značaja vezane za budžet, na koje RTS nikada nije odgovorio. Uzgred, tražene informacije iz tog zahteva dostavilo je Ministarstvo kulture u zakonom predvuđenom roku.

Imajući u vidu ovakvo drsko odbijanje RDU RTS-a da poštuje Zakon, i bahatost u sakrivanju informacija od javnog značaja, YUCOM poziva nadležne državne organe da utvrde šta se krije iza sakrivanja informacija vezanih za budžet Evrosonga, s obzirom da organizacija i finansiranje Eurosonga ne spada u privatnu stvar ni RTS-a, ni generalnog direktora, ni Upravnog odbora, ni države, nego poreskih obveznika Srbije koji imaju pravo da znaju kako i na koji način se troše pare koji oni daju.

U Beogradu, 12. avgusta 2008. godine

Biljana Kovačević – Vučo
PredsednicaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019