Saopštenja YUCOM-a

YUCOM uputio pismo Povereniku za informacije od javnog značaja (12.08.2008)Poverenik za informacije od javnog značaja
Rodoljub Šabić


Poštovani gospodine Šabiću,

Obraćamo Vam se povodom rešenja RDU RTS broj 131501 od 7. avgusta 2008. godine. Navedenim rešenjem RDU RTS odbija se zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji je uputio YUCOM 24. jula 2008. godine i kojim je traženo da nam dostave Izveštaj o utrošku sredstava iz Ugovora zaključenog između Ministarstva kulture RS i RTS-a za organizovanje manifestacije „Eurosong 2008“.

RDU RTS je 07.08.2008. godine doneo rešenje kojim je odbio zahtev YUCOM-a za pristup informacijama od javnog značaja od 24.07.2008. kojim je tražen Izveštaj o utrošku sredstava iz Ugovora zaključenog između Ministarstva kulture Republike Srbije i Radio Televizije Srbije za organizovanje manifestacije „Eurosong 2008“, sa obrazloženjem da je „... očigledno da YUCOM vrši zloupotrebu slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, stekli su se uslovi za primenu člana 13 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, po kojem se tražiocu može uskratiti pravo na pristup informacijama od javnog značaja, naročito ako je traženje nerazumno, često, kada se ponavlja zahtev za istim ili već dobijenim informacijama ili kada se traži preveliki broj informacija“.

Imajući u vidu da smo od Ministarstva kulture Republike Srbije dobili traženu informaciju eventualna žalba na rešenje RDU RTS je bespredmetna ali, smatramo da ovakvo ponašanje RDU RTS treba da uđe u Vaš godišnji izveštaj o radnjama preduzetim od strane organa vlasti u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i stoga Vas podsećamo:

1. YUCOM je 28.03.2008 podneo zahtev za slobodan pristup informacijama kojim je traženo da se javnosti stavi na uvid iznos projektovanih sredstava za Evrosong 2008, na koji RTS nije odgovorio u zakonom predviđenom roku. Kancelarija Poverenik za informacije od javnog značaja sa Vama na čelu donosi rešenje kojim se nalaže RTS-u da po zakonu dostavi informaciju. Umesto informacija, od strane generalnog direktora RTS-a usledio je niz napada na Vas kao Poverenika. Informacija o predviđenom budžetu za Evrosong nikada nije dostavljena javnosti.

2. Drugim zahtevom u vezi Evrosonga od 23.06.2008, YUCOM je tražio dostavljanje posebne odluku UO RTS-a kojom se odobravaju sredstva neophodna za organizaciju muzičke manifestacije „Eurosong 2008”, a koja je predviđena zapisnikom sa XV sednice UO RDU RTS. Kako RTS ni na ovaj zahtev nije odgovorio, podneta je žalba Vama kao Povereniku za informacije (o kojoj još uvek nije odlučeno).

3. Treći i istovremeno, poslednji zahtev (od 24.07.2008) je dostavljanje spomenutog Izveštaja o utrošku sredstava iz ugovora Ministarstva kulture i RTS-a za organizovanje „Eurosonga” od 24. jula 2008. koji je RTS odbio da ispuni, ocenjujući da je YUCOM preterao tražeći tri različite informacije od javnog značaja vezane za budžet, na koje RTS nikada nije odgovorio. Uzgred, tražene informacije iz tog zahteva dostavilo je Ministarstvo kulture u zakonom predvuđenom roku.
YUCOM će sa svoje strane nastaviti da na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja traži stavljanje na uvid javnosti važnih informacija i nadamo se da ćemo i dalje nastaviti odličnu saradnju sa Vama i Vašom kancelarijom.

S poštovanjem,

Biljana Kovačević – Vučo
PredsednicaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019