Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje povodom slučaja Milana Obradovića (28.08.2008)Povodom odustajanja od krivičnog gonjenja bivšeg načelnika beogradske policije Milana Obradovića, koji je bio osumnjičen da je nakon ubistva policijskog generala Boška Buhe iznudio iskaz od članova „Makine grupe“-„bande Željka Maksimovića Make“- Komitet pravnika za ljudska prava zahteva utvrđivanje krivično-pravne i političke odgovornosti svih onih poslušnih tužilaca, ministra pravde Stojkovića i ostalih članova vlade Vojislava Koštunice koji su učestvovali u ovoj sramnoj aferi koja je koštala Milana Obradovića dva meseca pritvora i moralne diskreditacije preko organizovane hajke u tzv. “slobodnim medijama”. Na stotine pogromaških članaka je napisano protiv Milana Obradovića, u kojima su izjave davali svi pioni tadašnje Koštuničine vlade, tzv. advokati, oslobođeni članovi sadašnje „bande“, s namerom da se prikrije da je sudija Zoran Tatalović, koji je oslobodio članove „Makine grupe“, odmah unapredjen u sudiju Vrhovnog suda Srbije i da tadašnji nalogodavac sudiji Tataloviću, ministar pravde Zoran Stojković, opravda svoju osvetu prema nosiocima akcije “Sablja” i pritisak koji je vršio na specijalni sud s namerom da ga ukine i opstruira suđenje za ubistvo premijera Đinđića.

Na pritvaranje Generala Obradović odmah je reagovala grupa od šest nevladinih organizacija i bila optužena da se bavi politikom, a ne ljudskim pravima.

Ne želeći da ovaj sramni događaj, koji je imao za cilj ne samo da uništi život Milana Obradovića, nego i da zaustavi sudstvo, tužilaštvo i sve državne organe u razotkrivanju povezanosti države sa mafijom i sprečavanja i utvrđivanja istine o ubistvu premijera, ostane još jedna zataškana „afera“ u Srbiji, YUCOM zahteva od državnih organa da utvrdi odgovornost svih koji su učestvovali u ovom montiranom osvetničkom političkom procesu.

Podsećamo na saopštenje koje su povodom privođenja Milana Obradovića nevladine organizacije Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski krug, Komitet pravnika za ljudska prava, Inicijativa mladih, Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava, uputile javnosti, državnim organima i predstavnicima međunarodne zajednice još 25. marta 2005. godine.Biljana Kovačević-Vučo
PredsednikLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019